Leefstijl Bewegen & Sport

Bewegen & Sport

Bewegen draagt bij aan een langer en gezonder leven, onder meer door verminderde kansen op obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.

Naast deze fysieke effecten hebben sport en bewegen ook positieve effecten op de mentale gezondheid. Zo zitten mensen vaak lekkerder in hun vel en is er meer geloof in eigen kunnen na het bewegen. Het kan zelfs effect hebben op het verminderen of voorkomen van angstige- en depressieve gevoelens.

Daarnaast kan het de kwaliteit van slaap verbeteren. Bovendien, verlaagt bewegen het risico op botbreuken, lichamelijke beperkingen, cognitieve achteruitgang en dementie bij ouderen.  

 Beweegrichtlijn
De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen is als volgt: 

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter;
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over meerdere dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel;
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen;  
  • En: voorkom veel stilzitten.

Voor ouderen gelden dezelfde beweegrichtlijnen als voor volwassenen. Maar aangevuld met balansoefeningen. Een goede balans zorgt ervoor dat je je evenwicht makkelijker houdt en minder snel valt.  

Bron: Hoeveel moet je bewegen volgens de beweegrichtlijnen? – Allesoversport.nl 

Geraadpleegde bronnen, kijk voor meer informatie: