Menu

Alcohol en drugs

Alcohol en drugs beïnvloeden uw bewustzijn. Dat kan een prettig gevoel geven, maar er is ook een risico dat u aan deze middelen verslaafd raakt. Verslaving of verkeerd gebruik kan uw gezondheid ernstig schaden. Weet daarom wat alcohol en drugs met u doen.

 

U drinkt misschien af en toe een glaasje voor de gezelligheid; bier, wijn of iets sterkers. Of u drinkt uit gewoonte. Bijvoorbeeld een glas wijn bij het eten of een borrel voordat u naar bed gaat. Alcohol is een giftige stof die bij langdurig of overmatig gebruik ernstige schade aan de gezondheid toe kan brengen. Heeft u het gevoel dat uw alcoholgebruik uit de hand loopt? Bent u de controle kwijt of kwijt aan het raken? Dan is het belangrijk dat u zo snel mogelijk hulp zoekt.

 

Doe de Drinktest

Overmatig gebruik kan niet alleen ernstige schade aan de gezondheid toebrengen, maar ook grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld werk en sociaal leven. Gaat u verantwoord met alcohol om? Doe de Drinktest.

 

Alcohol en jongeren

Jongeren drinken te veel, te vaak en op (te) jonge leeftijd alcohol. Dat brengt risico’s met zich mee. Zoals de kans op acute alcoholvergiftiging, leer- en geheugenproblemen en agressie. Alcoholgebruik op jonge leeftijd kan ertoe leiden dat de hersenen zich niet volledig ontwikkelen. Vanaf 1 januari 2014 mag je alcohol kopen als je 18 jaar of ouder bent. De wet is gewijzigd en de verkoop van alcohol aan personen onder de 18 jaar is verboden. Ook ben je vanaf 2014 zelf strafbaar als je nog geen 18 jaar bent en in het openbaar alcohol bij je hebt. Openbare plekken zijn bijvoorbeeld het café, de sportkantine, het park of op straat. Kijk voor meer informatie op nix18.nl.

 

Wat kan ik als ouder doen?

Het is heel belangrijk om als ouder regels bij het alcoholgebruik van uw kinderen te stellen: géén alcohol onder de 18 jaar en vanaf 18 jaar slechts met mate. Wilt u meer weten over wat u kunt doen en hoe u dat kunt doen? Op de website hoepakjijdataan.nl vindt u handige tips.

 

Wat kunnen scholen doen?

De school is een belangrijke leefomgeving voor tieners waar ze veel tijd doorbrengen. Het is ook een plek waar kinderen in aanraking kunnen komen met drank. Maar is alcohol op school (tijdens feesten, kampen en excursies) wel zo vanzelfsprekend? Het gaat immers om een riskant product in een veilige omgeving. Op de website alcoholvrijeomgeving.nl leest u wat u als school kunt doen.

 

Drugs

De GGD verwijst u voor meer informatie over drugs en verslavingszorg door naar de website van Emergis. Deze instelling voor geestelijke gezondheidszorg helpt mensen voor wie gebruik van middelen een ernstig verslavingsprobleem is. Bij  Indigo (onderdeel van Emergis) kunt u terecht voor lichte of matige verslavingsklachten.

 

Meer informatie of hulp nodig?

Bekijk de websites onder het kopje 'Links'. U kunt ook anoniem bellen met de Alcoholhulplijn op telefoonnummer 0900 – 500 20 21.