Menu

Soa-test

Heb je wisselende partners of geen condoom gebruikt? Dan is het verstandig een soa-test te doen. Ook bij klachten of als je door je partner bent gewaarschuwd, kom je hiervoor in aanmerking.

Bijna een kwart van de jongeren loopt vroeg of laat een seksueel overdraagbare aandoening (soa) op. Meestal is dat chlamydia.

Maar er zijn meer soa's, zoals:

 

  • infectie met hiv, dat aids veroorzaakt
  • genitale wratten
  • herpes genitalis
  • gonorroe
  • hepatitis B

 

Wat soa's precies zijn en hoe je ze oploopt, lees je op de website van Soa Aids Nederland.  Wil je weten of het verstandig is om je te laten onderzoeken? Doe de soa-test.

 

Filmpje: hoe gaat een soa-test in zijn werk?

 

Onveilige seks gehad

Je kunt je anoniem op een soa laten testen. Voor jongeren onder de 25 is dit gratis. Ben je ouder en behoor je niet tot een van de risicogroepen, dan kun je een afspraak maken bij je huisarts. Sinds 2015 zijn de regels om in aanmerking te komen voor een gratis SOA-test aangescherpt. Prostituanten (mensen die betaalde seks hebben gehad) en mensen boven de 25 jaar met meerdere wisselende contacten, zoals swingers, komen hiervoor niet meer in aanmerking. Tijdens het onderzoek bespreken we welk risico je gelopen hebt. Afhankelijk daarvan beslissen we welke soa-testen nodig zijn. Bij jongeren is een onderzoek naar chlamydia meestal voldoende. Na ruim een week krijg je de uitslag van de test via een sms op je mobiel. Behalve als je wat heb, dan belt de verpleegkundige je op.

Wacht niet te lang

Sommige soa's kunnen vervelende gevolgen hebben als je je niet op tijd laat behandelen. Kijk hoe je daarvoor meteen een afspraak maakt.

Vragen?

Stel ze (anoniem) aan een deskundige. Stuur ons een mail of kom naar een van de Sense-soa-spreekuren in Goes, Middelburg of Terneuzen.