Menu

Genitale wratten

Na Chlamydia, zijn genitale wratten de meest voorkomende soa in NederlandGenitale wratten kun je krijgen door besmetting met het humaan papillomavirus, afgekort HPV. Het virus wordt overgedragen door direct contact tussen de geslachtsdelen, maar besmetting kan ook plaatsvinden via de vingers en zelfs door handdoeken van personen met genitale wratten.

 

Zelfs een condoom beschermt niet honderd procent tegen genitale wratten. Daarentegen krijgt lang niet iedereen, die de infectie oploopt, ook daadwerkelijk de wratten. Maar ook in deze gevallen kan iemand die geïnfecteerd is, het virus wel doorgeven aan anderen.

Niet alleen een cosmetisch probleem

Genitale wratten zijn over het algemeen goedaardige huidafwijkingen die onschuldig zijn en daarom vaak als een cosmetisch probleem worden gezien. Onderschat worden de sociale en psychische gevolgen van het hebben van genitale wratten. De wratten verdwijnen in de meeste gevallen spontaan, zonder behandeling. Maar dit kan jaren duren. In de tussentijd kunnen arts en patiënt ervoor kiezen de wratten te bevriezen, weg te schroeien of ze chirurgisch te laten verwijderen. Bij wratten in de schede of plasbuis schrijft de arts vaak een crème voor. In 25-30 procent van de gevallen komen de wratten na enige tijd weer terug. 

 

Behandelen en voorkomen

Genitale wratten kun  je voorkomen door middel van het vaccin Gardasil. Dit vaccin beschermt tegen HPV-typen 6, 11, 16 en 18. Typen 16 en 18 veroorzaken onder andere baarmoederhalskanker, 6 en 11 genitale wratten. Na vaccinatie is de kans dat je ooit genitale wratten krijgt, klein. Een complete vaccinatieserie geeft levenslange bescherming en bestaat uit 2 prikken. De kosten hiervan zijn € 120,00 per vaccinatie (€ 240 voor de hele serie) en € 15,00 voor het consult. Het vaccin geeft nauwelijks bijwerkingen.

 

Hoe maak ik een afspraak?

Je kunt een afspraak maken via het soa-afsprakenbureau. Het telefoonnummer is 0900-3696969 (tijdens kantooruren, 10 cent per minuut plus de eventuele kosten voor het gebruik van je mobiele telefoon). De spreekuren zijn op GGD-locaties in Goes, Middelburg en Terneuzen.