Menu

SOA-onderzoek

Een SOA onderzoek wordt verricht op basis van je specifieke situatie en wordt uitgevoerd door een verpleegkundige seksuele gezondheid of een verpleegkundig specialist.

 

Voor de meeste bezoekers zal het SOA onderzoek bestaan uit:

Chlamydia en Gonorroe eventueel aangevuld met onderzoek naar HIV, Lues / Syfilis en Hepatitis B. Soms worden er ook andere SOA gevonden in de urine of het uitstrijkje. In dat geval wordt er met u contact opgenomen voor eventuele behandeling.


Belangrijk voor het onderzoek
Om een zo betrouwbaar mogelijk onderzoek uit te kunnen voeren, raden wij je het volgende aan:

  • wij adviseren je minstens twee weken na het (on)veilige seksuele contact te komen. Tenzij je klachten hebt, dan is het raadzaam om eerder te komen.
  • als je een vaste partner hebt, raden wij aan samen te komen (NB voor beiden dient een aparte afspraak gemaakt te worden).
  • als je een antibioticumkuur gebruikt, raden wij je aan een week na het beëindigen van de kuur te komen voor onderzoek. Tenzij je klachten hebt, dan is het raadzaam om eerder te komen.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?
Het onderzoek (consult) bestaat uit een aantal onderdelen. Dit is afhankelijk van je specifieke situatie.

Vragen (anamnese)
Als je in de onderzoekskamer bent, zal de sociaal verpleegkundige je eerst een aantal vragen stellen. Dit om duidelijkheid te krijgen welke onderzoeken noodzakelijk zijn. De vragen gaan onder andere over je seksuele contacten.

 

Chlamydia & gonorroe

Voor vrouwen gaat het om het zelf afnemen van een uitstrijkje uit de vagina. Dit kunnen ze zelf doen op het toilet. De verpleegkundige legt uit hoe dat werkt

Voor mannen is het mogelijk om urine in te leveren voor het onderzoek. Tijdens het maken van een afspraak wordt gevraagd om op de dag van het onderzoek ochtendurine mee te nemen in een potje. Dit potje kan worden geregeld bij een apotheek of drogist

Bloedonderzoek
Indien bloed wordt afgenomen zal dit getest worden op syfilis, hiv, en zo nodig hepatitis B.

Hoe lang duurt het onderzoek?
Gemiddeld zal het onderzoek een kwartier tot half uur duren. Maar dit kan door specifieke klachten of andere problematiek uiteraard langer duren.