Menu

PrEP & PEP

PrEP

PrEP is een pil met HIV-remmers die een HIV-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor mensen die geen HIV hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken.

 

Wat houdt de zorg en voorlichting in?

De GGD geeft voorlichting en zorg aan inwoners van de provincie Zeeland die PrEP gebruiken of willen gaan gebruiken. Dit gaat via het spreekuur op de GGD. De afspraken vinden plaats in Goes en per aanvraag wordt goed gekeken of het gebruik van PrEP een toegevoegde waarde heeft. Ook zullen er HIV en SOA-testen, inclusief Hepatitis C virusinfectie, en nierfunctietesten worden gedaan. We bespreken uitdrukkelijk het belang van deze controles en of contact met je huisarts gewenst is. De GGD verstrekt zelf geen PrEP. Wel schrijven we indien gewenst, een recept voor PrEP, waarbij je zelf PrEP kan aanschaffen (op dit moment kost dat circa 50 euro per maand bij dagelijks gebruik). Je betaalt bij de start van PrEP eenmalig 50 euro aan de GGD Zeeland i.v.m. consult en laboratoriumonderzoek.

 

 

Voor wie is PrEP bedoeld?

Het spreekuur is bedoeld voor inwoners van Zeeland die PrEP willen gaan gebruiken. Wij zullen de Nederlandse PrEP richtlijn volgen.

  • Homomannen of transgenderpersonen die in de afgelopen zes maanden anale seks zonder condoom hebben gehad met een mannelijke partner met een onbekende hiv-status of met een bekend HIV-positieve partner die een (veronderstelde) detecteerbare viral load had.
  • Homomannen of transgenderpersonen die in de afgelopen zes maanden een anale SOA hebben gehad.
  • Homomannen of transgender personen die in de afgelopen zes maanden een Post-Expositie-Profylaxe (PEP) kuur hebben gebruikt.

 

Hoe kan ik mij aanmelden voor het gebruik van PrEP?

Je kunt een afspraak maken via het algemene nummer van het afspraken bureau 0900-3696969. Wil je op een andere manier contact met het team seksuele gezondheid kan dat via soa@ggdzeeland.nl

 

Meer weten over PrEP? Lees het op de website van SOA Aids Nederland.

 


PEP

PEP (Post Expositie Profylaxe) is een behandeling met HIV-remmers. Als je zeker weet dat je contact hebt gehad met hiv-geïnfecteerde lichaamsvloeistof en als de kans op blootstelling aan HIV erg groot is, dan zijn er medicijnen beschikbaar die het risico van infectie kunnen verkleinen.

 

PEP is een kuur van 4 weken. Op deze manier is de kans kleiner dat het virus zich kan innestelen. Hoe eerder je aan PEP begint, des te groter de kans dat je HIV-negatief blijft.

Als je door seks risico hebt gelopen dan start je de kuur liefst zo snel mogelijk,  in ieder geval binnen 72 uur.

Hoe kom ik aan PEP?

Binnen kantooruren: huisarts of GGD arts infectieziekten telefoonnummer 0113 249456

Buiten kantooruren: huisarts (HAP) en SEH ziekenhuizen

In alle gevallen indiceert de dienstdoende arts in overleg met de infectiologen uit het ziekenhuis de indicatie en schrijven het recept voor.

 

Gestart met pep na seksueel contact (inclusief zedendelicten):

Als je met PEP bent gestart naar aanleiding van een onbeschermd seksueel contact, bel je op de eerst volgende werkdag, met de Soa-polikliniek van de GGD; telefoon 0113 249456. Dan wordt er met je besproken waar en wanneer volledig SOA onderzoek mogelijk is. Daarnaast worden er afspraken gemaakt voor nacontroles.