Menu

SOA zorg

Heb je wisselende partners of geen condoom gebruikt? Dan is het verstandig een SOA-test te doen. Bijna een kwart van de jongeren loopt vroeg of laat een seksueel overdraagbare aandoening (soa) op. Meestal is dat chlamydia.

Maar er zijn meer SOA's zoals: genitale wratten, herpes genitalis, gonorroe, hepatitis B en infectie met HIV (veroorzaakt Aids)

 

Wat SOA's precies zijn en hoe je ze oploopt, lees je op de website van Soa Aids Nederland.

 

Bij klachten of als je door je partner bent gewaarschuwd, kom je in aanmerking voor een SOA-test. Je kunt een afspraak maken bij je huisarts voor een SOA-test. Op de SOA-poli van de GGD kun je ook terecht als je voldoet aan een van de volgende criteria:

 

 • Je loopt een verhoogd risico op een SOA want:
  - je hebt als man seks met mannen
  - je verdient geld met seks
  - je komt uit een gebied waar veel soa's voorkomen
  - je hebt risicovolle sekspartners
 • Je hebt klachten die wijzen op een SOA
 • Je bent gewaarschuwd voor een SOA: een directe waarschuwing door een seksueel contact of de GGD

 

Testen op SOA? Maak een afspraak!

Als je jonger bent dan 25 jaar dan kom je in aanmerking voor een SOA-thuistest. Met een SOA-thuistest hoef je niet bij ons langs te komen, maar kun je gewoon thuis een test doen. Als als je liever een afspraak wilt op de SOA-poli om een van onze verpleegkundigen te spreken dan kan dat ook. Benieuwd hoe een SOA onderzoek gaat? Wij leggen het je graag uit.

 

We hebben geen inloopspreekuur, je dient dus eerst een afspraak te maken voor een SOA-test. Dit kun je online  doen, of telefonisch via het afsprakenbureau: 0900-3696969 (10 ct per minuut plus de eventuele kosten voor het gebruik van je mobiele telefoon). De spreekuren zijn op GGD-locaties in Goes, Middelburg en Terneuzen.

 

Wil je vooraf weten of het slim is om een SOA test te doen? Vraag het via chat aan de advies.chat van SOA Aids Nederland! Advies.chat geeft advies, welke soa-testen voor jou belangrijk zijn. En waar je het beste terecht kunt voor een test.