Menu

Kinkhoestvaccinatie

Kinkhoestvaccinatie voor werknemers & zwangere vrouwen

Kinkhoest kan bij jonge baby’s ernstig verlopen. Heeft u op uw werk direct contact met kinderen tot een half jaar oud? De Gezondheidsraad adviseert dan een vaccinatie tegen kinkhoest om deze kinderen te beschermen tegen kinkhoest. Ben u zwanger? Om jonge baby’s te beschermen tegen kinkhoest, kunnen zwangere vrouwen zich laten vaccineren bij de GGD.

Wat is kinkhoest?
Kinkhoest is een besmettelijke ziekte. Bij kinkhoest ontstaan hoestbuien. Tijdens de hoestbui kan iemand benauwd worden en gaan braken. Bij jonge baby’s zijn de klachten soms anders zoals: slecht eten, moeite met ademen en blauw aanlopen. Jonge baby’s kunnen ernstig ziek worden van kinkhoest, vaak is het nodig dat ze opgenomen worden in het ziekenhuis. Ondanks vaccinatie in Nederland komt kinkhoest toch regelmatig voor bij kinderen en volwassenen. Gevaccineerde kinderen krijgen doorgaans alleen milde klachten. Bij volwassenen wordt de bescherming minder. Zij krijgen zelf geen ernstige klachten, maar kunnen door hoesten wel baby’s besmetten.

 

Kinkhoestvaccinatie voor werknemers

Kinkhoest kan bij jonge baby’s ernstig verlopen. Heeft u op uw werk direct contact met kinderen tot een half jaar oud? De Gezondheidsraad adviseert dan een vaccinatie tegen kinkhoest om deze kinderen te beschermen tegen kinkhoest. U kunt de vaccinatie – op eigen kosten of in overleg met uw werkgever – krijgen bij de GGD. Hiervoor kunt u bij ons een afspraak maken. De kosten bedragen € 49,50 (inclusief vaccin). 


Baby’s krijgen de eerste vaccinatie als ze 6-8 weken oud zijn. De eerste paar maanden zijn ze hierdoor (nog) niet volledig beschermd tegen kinkhoest. Als je met jonge baby’s werkt kun je kinkhoest overbrengen naar de baby’s.

Vaccinatie tegen kinkhoest voorkomt dat je kinkhoest krijgt. Je kan de ziekte dan ook niet meer overbrengen. Kinkhoest verloopt bij gezonde volwassenen meestal mild. Voor de eigen gezondheid van de werknemers is zo’n vaccinatie dus niet direct nodig, maar wel om de kinderen te beschermen die aan hun professionele zorg zijn toevertrouwd.

Klik hier om online een afspraak te maken. Geef in het keuzemenu aan dat u voor een bedrijfsvaccinatie komt. 


Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Bent u zwanger en wilt u een afspraak maken voor een kinkhoestvaccinatie? 

Kinkhoest kan bij jonge baby’s ernstig verlopen. Om jonge baby’s te beschermen tegen kinkhoest, kunnen zwangere vrouwen zich laten vaccineren bij de GGD. Baby’s krijgen de eerste kinkhoestvaccinatie als ze 6 - 8 weken oud zijn. Tot die vaccinatie zijn baby's niet beschermd tegen kinkhoest. Vaccineert een zwangere vrouw zich tegen kinkhoest, dan beschermt dat de baby vanaf de geboorte tegen kinkhoest. De kinkhoestvaccinatie kan gegeven worden in het derde trimester van de zwangerschap, bij voorkeur vóór de 36 weken.

 

Advies Gezondheidsraad: een prik minder voor zuigelingen na kinkhoestvaccinatie
Op 18 december 2018 heeft de Gezondheidsraad aangegeven dat kinderen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap tegen kinkhoest is gevaccineerd, goed beschermd zijn tegen kinkhoest tot de leeftijd van 3 maanden. Het is dan mogelijk het vaccinatieschema voor de baby aan te passen en een prik minder te geven. Bespreek dit met de arts of verpleegkundige tijdens een bezoek aan het consultatiebureau.

U kunt de vaccinatie op eigen kosten krijgen bij de GGD. Hiervoor kunt u bij ons online  een afspraak maken (kies voor de optie 'ik kom voor een bedrijfsvaccinatie'. De kosten bedragen € 49,50 (inclusief vaccin).