Menu

Stank en geluid

Stank of herrie kan vervelend zijn. Ze kunnen uw humeur of uw dagelijkse bezigheden verpesten. Soms leveren stank of geluidsoverlast zelfs gezondheidsproblemen op, zoals hoge bloeddruk, slaapstoornissen of misselijkheid.

 

Landbouw, rioleringen, verkeer en industrie zijn veroorzakers van stank. Binnenshuis kunnen allesbranders, open haarden, dode muizen of vloerbedekking uw neus prikkelen. Wegen, buren en luchtvaart zorgen in ons land voor geluidsoverlast. Veertig procent van de Nederlanders heeft weleens last van herrie.

 

Gezondheidseffecten

Geluidsoverlast kan gezondheidsklachten veroorzaken zoals slaapverstoring, een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Laagfrequent geluid (geluid met een zeer lage toonhoogte) kan druk op de oren, hoofd, keel of borst veroorzaken. Stank kan leiden tot hoofdpijn, slaapstoornissen, misselijkheid en duizeligheid. Onderzoekers denken dat veel van de klachten samenhangen met de chronische stress bij langdurige overlast.

 

App mijn luchtkwaliteit

Ben je benieuwd hoe de luchtkwaliteit in jouw omgeving is? Download dan de gratis app 'mijn luchtkwalititeit'. Met deze gratis app kan iedereen de luchtkwaliteit in de eigen leefomgeving zien en een handelingsperspectief bepalen aan de hand van de luchtkwaliteitsindex, die is ontwikkeld door het RIVM en de GGD. Ook is het mogelijk om een persoonlijk smogalert in te stellen.


Klik hier voor meer informatie en downloaden.

 

Wat kan de GGD voor u doen?

Meld stank- of geluidsoverlast in uw woonomgeving in eerste instantie bij uw gemeente. Heeft u vragen over milieu en gezondheid? Neem dan contact met ons op: 0113-249456 of stel uw vraag via het contactformulier.