Menu

Gehoorschade

Risico op gehoorschade

Ieder jaar lopen tienduizenden jongeren in Nederland gehoorschade op door vrijetijdslawaai, ongeveer de helft gebeurt tijdens het uitgaan. Hoe hoger het geluidsniveau en hoe langer de blootstellingsduur van bezoekers, hoe groter het risico.

 

Vaak is de gehoorschade onomkeerbaar, met als gevolg blijvende handicaps. Denk hierbij aan bijvoorbeeld oorsuizingen, geluidsvervorming en gehoorverlies. Dit kan leiden tot aandacht- en leerproblemen, sociaal isolement en in het ergste geval levenslange arbeidsongeschiktheid. Met de juiste maatregelen is dit te voorkomen.

 

Uitgaan

  • Draag oordoppen met een speciaal muziekfilter. Deze zie je bijna niet zitten en je kunt de muziek (en elkaar) nog steeds goed horen. Schuimoordoppen worden niet geadviseerd om te gebruiken tegen harde muziek, omdat ze vaak niet goed passen en het gehoor daardoor onvoldoende beschermen. Goede oordoppen met filters en otoplastieken zijn te verkrijgen bij de audicien of via internet. Voor een overzicht van gehoorbescherming zie de website www.oorcheck.nl.
  • Houd minimaal 2 meter afstand tot de boxen, of méér als de muziek heel hard staat.
  • Neem een oorpauze: zoek af en toe een stillere plek op om je oren rust te geven.

 

Muziekspelers

  • Zet het volume zo dat je nog kunt horen wat er om je heen gebeurt.
  • Zet de mp3-speler of smartphone nooit harder dan tweederde van het volume.
  • Koop een mp3-speler of smartphone met volumebegrenzer.
  • Neem een oorpauze: luister niet continue naar harde muziek, om je oren rust te geven.

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat 82% van de stappers ervan uitgaat dat muzieklocaties en de overheid maatregelen treffen tegen gehoorschade. Daarnaast kwam naar voren dat 84% van de bezoekers van een evenement het geluidsvolume te hard vond en daardoor pijn kreeg aan het gehoor.

 

Kinderhoortest

De kinderhoortest is speciaal voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Op www.kinderhoortest.nl kun je binnen 5 minuten er achter komen hoe goed je kind hoort. De kinderhoortest is ontwikkeld door de Nationale Hoorstichting.

 

Meer informatie over risico’s op gehoorschade en de maatregelen die je kunt treffen, lees je op www.hoorstichting.nl en op www.oorcheck.nl

 

Voor verdere vragen kun je mailen naar medische-milieukunde@ggdzeeland.nl.