Menu

Klein ongedierte

In en rond huis kunt u last hebben van klein ongedierte. De GGD doet zelf geen onderzoek. Wij adviseren om daarvoor contact op te nemen met een ongediertebestrijder bij u in de buurt. Wel kunt u bij ons terecht met vragen over hinderlijke dieren.

 

Bedwantsen

Niet alleen in hotels maar ook in gezondheidszorg-instellingen en bij mensen thuis komen steeds meer bedwantsen. Ze nemen in aantal toe omdat ze resistent worden voor bestrijdingsmiddelen. Bedwantsen komen over de hele wereld voor. Ze reizen mee in koffers en in naden van kleren. De bedwants is een parasiet die zich 's nachts voedt met bloed. Ze worden aangetrokken door CO2 in de uitgeademde lucht van mensen, de lichaamswarmte van slapende mensen en bepaalde geurstoffen. Daarom huizen ze graag in de slaapkamer.

 

Wat kan ik zelf doen?

Er zijn verschillende manieren om ruimtes en meubels bedwants-vrij te maken:

 

  • schoonmaken met water van meer dan 50ºC
  • blootstelling aan hitte (hoger dan 60ºC) of aan koude (lager dan -14ºC minstens 48 uur)

 

Roep de hulp van een gespecialiseerd bedrijf in om van bedwantsen af te komen. Ga niet zelf met bestrijdingsmiddelen aan de slag. Om te voorkomen dat de bedwants resistent wordt tegen een middel is de gebruikte hoeveelheid bestrijdingsmiddel, is de juiste plaats en het tijdstip waarop behandeld wordt belangrijk. Maar ook nazorg. U leest er meer over in het artikel Bedwantsen terug van weggeweest.