Menu

Radon en thoron

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat een groot onderzoek doen naar radon en thoron als bron van straling in huis. Deze onzichtbare gassen hebben geen invloed op de gezondheid als ze weer gewoon worden uitgeademd. Wel is er een kleine kans op longkanker als stofdeeltjes uit radon en thoron worden ingeademd.

 

Radon en thoron komen van nature voor in de bodem en dus ook in bouwmaterialen zoals bakstenen, beton en cement. In de buitenlucht zijn radon en thoron in kleine hoeveelheden aanwezig. Maar in huis kunnen deze gassen zich ophopen. Daarom is ventileren erg belangrijk. De meeste straling in huis komt uit bouwmaterialen gemaakt van zand en steen, zoals kiezelbeton. Ook decoratieve materialen als graniet en marmer geven radon en thoron af.

 

Onderzoek naar straling in woningen

Door de gunstige bodemgesteldheid is de hoeveelheid radon in Nederlandse huizen laag vergeleken bij andere Europese landen. Maar uit een recent pilot-onderzoek is gebleken dat de blootstelling aan straling door thoron binnenshuis mogelijk groter is dan gedacht. Daarom doet het RIVM nu uitgebreid onderzoek naar de stralingsbelasting door radon en thoron in woningen. Dit gebeurt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

 

Vragen?

Neem contact op met het team Medische Milieukunde van de GGD Zeeland: 0113 249456. Of stel uw vraag via het contactformulier.