Menu

Kwik

Weleens dansende kwikbolletjes gezien? Ze rollen soms meters ver weg en zijn moeilijk op te ruimen. Kwik kan gevaarlijk zijn. Vooral zwangere vrouwen en kinderen moeten oppassen voor het inademen van kwik. Kwikdamp veroorzaakt acute klachten zoals hoesten, rillingen, koorts, hoofdpijn, misselijkheid en kortademigheid. Meestal is dat tijdelijk, maar bij hoge concentraties zijn er wel blijvende gevolgen.

 

 

Kwik is een metaal dat vloeibaar is bij kamertemperatuur. Het kan voorkomen in (oude) kwikthermometers, kwikbarometers en thermostaten. Ook zitten er kleine hoeveelheden kwik in energiezuinige lampen zoals tl-lampen en spaarlampen. Bij kamertemperatuur is kwik een zilverkleurige vloeistof die in bolletjes uiteenvalt. Bij het breken van een (oude) thermometer, barometer of bloeddrukmeter ziet u deze druppeltjes. In tl-lampen en spaarlampen is de hoeveelheid kwik te klein om kwikdruppels te zien.

 

Kwik gemorst, wat nu?

Vloeibare kwik is moeilijk op te ruimen. De druppels verdwijnen in de kleinste kiertjes van een gladde vloer en onder plinten. Daar kunnen ze nog maanden uitdampen. Bekijk daarom ons opruimadvies.

 

Wat kan ik zelf doen?

Doe kwikhoudende producten de deur uit. U kunt ze inleveren als klein chemisch afval bij uw gemeente. Spaarlampen hoeft u niet te verbannen. Daar zit maar heel weinig kwik in. Zorg er wel voor dat ze na gebruik niet breken als u ze wegdoet.

 

Vragen?

Neem voor informatie of advies contact op met het team Medische Milieukunde van de GGD Zeeland: 0113 249456. Of stel uw vraag via het contactformulier.