Menu

Asbest

Tegenwoordig staat asbest bekend om de grote gezondheidsrisico's. Als de fijne, microscopische kleine vezels vrijkomen, kunnen ze diep in de longen schade aanrichten. Vroeger werd dit materiaal in de bouw vaak gebruikt om zijn goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast, bestand tegen hoge temperaturen, isolerend en goedkoop. Sinds 1994 is het gebruik van asbest in ons land verboden.

 

Losse asbestvezels zijn met het blote oog niet te zien. Ze kunnen stoflongen, buikvlieskanker of long- en longvlieskanker veroorzaken. U loopt pas risico als de asbestvezels vrijkomen door breukjes, gaten of putjes. Of door schuren, boren, zagen of breken. Als u asbesthoudend materiaal op een ondeskundige manier sloopt of bewerkt komen er miljoenen vezels in de lucht. Deze vezels blijven achter als stof en zweven vervolgens in de lucht rond. Om dat te voorkomen heeft de overheid strenge regels opgesteld.

 

Wat is de kans op ziekte door asbest?

Niet iedereen die asbestvezels inademt, krijgt kanker of stoflongen. Bij een brand met asbest is de kans op het krijgen van kanker of stoflongen verwaarloosbaar klein. Het échte risico treedt op bij langdurige blootstelling aan asbest. Dit gebeurde vroeger in werksituaties waar werknemers jarenlang, dag in dag uit, grote hoeveelheden asbest inademden. Niettemin is het beter om elk risico te vermijden.

 

Wat kan ik zelf doen?

  • Ga voordat u gaat verbouwen na of er asbest in uw woning is gebruikt. Denk hierbij aan isolatieplaten bij kachels, golfplaten op schuren, onderlagen van vloerzeil.
  • Asbesthoudend materiaal verwijderen mag alleen als dit kan zonder dat het materiaal beschadigt en er asbestvezels vrijkomen. De regels hiervoor staan in het Asbestverwijderingsbesluit 2005. Informeer bij uw gemeente waar u het materiaal kwijt kunt.
  • Laat beschadigd of niet hechtgebonden asbesthoudend materiaal weghalen door een gecertificeerd bedrijf. Als u een woning huurt is de verhuurder verantwoordelijk voor het verwijderen van asbest.

 

Vragen?

Maakt u zich zorgen of heeft u een vraag? Lees het overzicht van veel gestelde vragen. U kunt ook contact opnemen met het team Medische Milieukunde van de GGD Zeeland: 0113 249456. Of stel uw vraag via het contactformulier.