Menu

Meningokokkenvaccinatie 14-jarigen

Vanaf half september ontvangen jongeren, geboren tussen 1 mei en 31 december 2004 een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. In 2019 krijgen jongeren van 14 - 18 jaar een uitnodiging voor vaccinatie.

 

Vaccinatie

Sinds 2015 worden jaarlijks steeds meer mensen ziek door een besmetting met de meningokok, type W. Deze bacterie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De minister van Volksgezondheid heeft daarom in september 2017 besloten tot de invoering van een vaccinatie tegen meningokokkenziekte voor peuters van 14 maanden en jongeren die 14 jaar worden. Vaccinatie moet een verdere toename van het aantal ziektegevallen voorkomen. De keuze om tieners te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen tieners in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van tieners leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.

 

Meningokokkenziekte
Van de meningokokbacterie bestaan meerdere types. De bacterie kan in de neus of keel zitten zonder dat je het merkt. De bacterie verspreidt zich door hoesten, niezen of zoenen. Meestal word je niet ziek. Komt de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel dan kan je in korte tijd ernstig ziek worden. Ziekte door meningokok type W kan in de eerste uren op buikgriep lijken en is daarom soms lastig te herkennen. Tot en met augustus van dit jaar werd 78 mensen ziek en overleden 18 mensen.

 

Vaccinatiecampagne Zeeland

Dit najaar start de vaccinatiecampagne in Zeeland. Eén prik is voldoende om je ten minste vijf jaar te beschermen tegen meningokokkenziekte. Wanneer je (kind) hiervoor in aanmerking komt krijgt hij/zij vanzelf een oproep.

 

Klik hier voor de locaties, data en tijden van de vaccinatiecampagne. Vergeet a.u.b. niet de toegestuurde vragenlijst bij de uitnodiging in te vullen en mee te nemen samen met de oproepkaart en het vaccinatiebewijs.

 

De vaccinatie wordt in de bovenarm gegeven. Wil je daar wat betreft kledingkeuze rekening mee houden?

 

Meer weten over Meningokokken en de vaccinatiecampagne? Bekijk de website van het Rijksvaccinatieprogramma of www.deelditnietmetjevrienden.nl (voor jongeren).