Menu

Meningokokkenvaccinatie 14-18 jarigen

Tijden en locaties

Alle kinderen geboren in 2001, 2002, 2003, 2005 en tussen 1 januari en 1 mei 2004 worden opgeroepen voor de vaccinatie tegen de meingokokkenziekte uit het Rijksvaccinatieprogramma. Klik hieronder voor een overzicht van alle locaties en tijdstippen:

 

Maart & april 2019 (geboren 2001, 2002, tussen 1 januari en 1 mei 2004)

Juni 2019 (geboren 2003 en 2005)

 

Vergeet niet om mee te nemen:

- je oproepkaart 

- je uitnodigingsbrief (ingevuld)

- je identiteitskaart 

- je vaccinatiebewijs

 

De vaccinatie wordt in de bovenarm gegeven. Kleding met lange mouwen moet uit, dus houd hier rekening mee.

Heb je koorts die hoger is dan 38,5 graden C of ben je flink ziek? Dan kun je niet gevaccineerd worden.

 

Vragen en meer weten?

Heb je nog vragen over de vaccinatie? Neem dan telefonisch contact op via 0113-249400.  

Meer weten over Meningokokken en de vaccinatiecampagne? Bekijk de website van het Rijksvaccinatieprogramma of www.deelditnietmetjevrienden.nl (voor jongeren).

  

Vaccinatie

Sinds 2015 worden jaarlijks steeds meer mensen ziek door een besmetting met de meningokok, type W. Deze bacterie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De minister van Volksgezondheid heeft daarom in september 2017 besloten tot de invoering van een vaccinatie tegen meningokokkenziekte voor peuters van 14 maanden en jongeren die 14 jaar worden. In 2019 worden ook alle jongeren tussen 14 en 18 jaar gevaccineerd. Vaccinatie moet een verdere toename van het aantal ziektegevallen voorkomen. De keuze om tieners te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen tieners in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van tieners leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.

 

Meningokokkenziekte
Van de meningokokbacterie bestaan meerdere types. De bacterie kan in de neus of keel zitten zonder dat je het merkt. De bacterie verspreidt zich door hoesten, niezen of zoenen. Meestal word je niet ziek. Komt de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel dan kan je in korte tijd ernstig ziek worden. Ziekte door meningokok type W kan in de eerste uren op buikgriep lijken en is daarom soms lastig te herkennen.