Menu

Beschermen tegen infectieziekten

In Nederland vinden we het belangrijk dat kinderen een gezonde start in het leven krijgen. Vaccinaties tegen besmettelijke infectieziekten horen daarbij. Deze vaccinaties krijg je gratis aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma. Je kind krijgt hiervoor automatisch een oproep.

Kinderen die een of meer vaccinaties uit het Rijksvaccinatie-programma hebben gemist, kunnen de gemiste prik(ken) in de meeste gevallen later inhalen op het consultatiebureau of tijdens een vaccinatieronde. Neem voor vragen contact op via telefoonnummer 0113-249400.

Hoe effectief zijn vaccinaties?

Vaccinaties zijn zeer effectief: 95% van de kinderen die alle vaccinaties hebben gehad, is beschermd tegen gevaarlijke ziekten. En als een kind toch een bepaalde ziekte krijgt, is het verloop van de ziekte minder ernstig dan bij kinderen die niet gevaccineerd zijn. Doordat we kinderen vaccineren, komen veel gevaarlijke ziekten in Nederland ook nauwelijks meer voor.

 

Vaccineren is voor de meeste ouders vanzelfsprekend, maar het is niet verplicht om je kind te laten vaccineren. Soms hebben ouders twijfels of kiezen ouders er voor om hun kind bijvoorbeeld wegens geloofsovertuiging niet te vaccineren.

 

Kinkhoestvaccin voor zwangere vrouwen 

Om jonge baby’s tegen kinkhoest te beschermen, heeft de Gezondheidsraad verschillende mogelijkheden beoordeeld en eind 2015 het advies uitgebracht om zwangere vrouwen in het derde trimester van hun zwangerschap een inenting tegen kinkhoest aan te bieden. Op deze manier worden baby’s beter beschermd tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te zijn. Lees hier meer over wat de GGD voor u kunt betekenen.