Menu

Puber

Onder invloed van hormonen verandert er veel in het lichaam, de hersenen en het gedrag van de puber. Dit begint al in de laatste klassen van de basisschool. Op de basisschool deden kinderen nog veel samen, maar in de puberteit gaan ze steeds meer hun eigen weg. Loslaten is nu het sleutelwoord voor ouders. Dat is niet eenvoudig. Juist in deze leeftijdsfase komt je kind in aanraking met allerlei verleidingen en moeilijke situaties.

 

Contactmomenten en onderzoek

Als jongeren op de middelbare school zitten, volgen nog twee contactmomenten. Hierbij is er aandacht voor zowel de lichamelijke gezondheid als voor het psychosociaal functioneren. De contactmomenten bestaan onder andere uit het invullen van een vragenlijst door de jongere. Hierna kan er een uitnodiging volgen voor een gesprek met de jeugdverpleegkundige. De ouders zijn bij dit gesprek in beginsel niet aanwezig. Als er problemen of zorgen zijn, verwijst de jeugdverpleegkundige de jongere door naar de jeugdarts of het zorg- en adviesteam. De jeugdarts zit in het zorg- en adviesteam van de school. Meer informatie en de teams per middelbare school vindt u hier.

 

Bekijk hier het filmpje voor scholieren over de jeugdarts

 

Cursusaanbod

Opvoeden heeft leuke en lastige kanten. Via cursussen geven we ouders en verzorgers van pubers een steuntje in de rug. Ook worden vaak cursussen gegeven door het CJG bij jou in de buurt. 

Het aanbod verschilt per regio. Kies daarom hier de regio waarin je woont: 

Borsele

Goes-Noord-Beveland

Kapelle

Reimerswaal

Schouwen-Duiveland

Tholen

Walcheren

Zeeuws-Vlaanderen 

Ziekteverzuim

Op sommige scholen biedt de GGD ziekteverzuimbegeleiding aan leerlingen die opvallend vaak ziek zijn. De jeugdverpleegkundige probeert te voorkomen dat de leerling zich nog vaker ziek gaat melden, of misschien wel stopt met school.

Workshops voor leerlingen

Op aanvraag van scholen geeft de GGD workshops of themabijeenkomsten voor leerlingen, bijvoorbeeld over seksualiteit.

Speciaal Onderwijs

Soms gaat uw kind naar  het speciaal voortgezet onderwijs. Hier bieden wij extra zorg voor zowel school, ouder als kind.

 

LHBT jongeren

Jongeren die lesbische, homo, bi en/of transgender (LHBT) gevoelens hebben, staan voor extra uitdagingen in vergelijking met hun leeftijdsgenoten.

Negatieve reacties van leeftijdsgenoten, pesten en geweld komen veel voor. Dit maakt LHBT-jongeren kwetsbaar voor onder meer depressie en zelfmoord.

Op de website www.iedereenisanders.nl vindt u ook een gedeelte wat primair is bedoeld voor ouders/verzorgers.

U vindt er handvatten om uw kind te ondersteunen wanneer hij of zij mogelijk homo, lesbisch, bi of transgender gevoelens heeft.