Menu

Peuter

Voor de meeste ouders is de peutertijd een intensieve periode waarin je tegelijkertijd enorm kunt genieten van al die momenten waarop je kind iets voor het eerst doet. Daarnaast verlegt je peuter grenzen en gaat op ontdekkingstocht.

Vaste contactmomenten en onderzoek

De Jeugdgezondheidszorg werkt met vaste contactmomenten. Wanneer je kind anderhalf jaar is, krijg je een uitnodiging voor een gesprek met de jeugdverpleegkundige. Tijdens dit 18-maanden contactmoment blikken jullie terug op de zuigelingenperiode. Ook is het een goed moment om te kijken naar wat ouders tijdens de peutertijd te wachten staat. In deze periode worden nog 3 contactmomenten ingepland. Dit kunnen bezoeken zijn aan het consultatiebureau of  e-consulten. Bij het bezoek aan het consultatiebureau onderzoekt de arts of jeugdverpleegkundige je kind. Met hem of haar kun je ook de ontwikkeling en opvoeding bespreken. Ook krijgt je kind in deze periode een ogentest. Je kunt dit thuis alvast oefenen.

Vragen?

Het kan natuurlijk zijn dat je vragen hebt over de gezondheid of ontwikkeling van je kind. Neem dan contact op met de jeugdverpleegkundige in jouw regio.

 

Cursusaanbod

Cursus ‘Peuter in zicht’

De cursus biedt ouders de mogelijkheid om gezamenlijk over de opvoeding van hun kinderen te praten, ervaringen uit te wisselen en tips te krijgen. De cursus wordt gegeven door jeugdverpleegkundigen van de GGD. Het doel is om op deze manier ouders een steuntje in de rug te geven. Het is een doe-cursus met onder andere thuisopdrachten. Vervolgens wordt er ingegaan op de ontwikkeling van peuters.

 

 

Gratis opvoedworkshop bij je thuis

Voor ouders van peuters is het mogelijk om een opvoedworkshop bij je thuis te organiseren, in Hulst en Terneuzen.

Heb jij thuis een gezellige maar een uitdagende peuter? Ken je andere ouders van peuters? Wil je wat meer weten over opvoeden en er met bekenden over praten? Doe je dat het liefst bij je thuis of bij een bekende? Dan is de Opvoedworkshop misschien iets voor jou!

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Nodig drie tot vijf ouders bij je thuis uit en de jeugdverpleegkundige verzorgt een ochtend, middag of avond over het thema opvoeden. Er wordt informatie gegeven en samen ga je aan de slag rondom opvoeden.

 

Lijkt dit je wat?

Mail dan voor meer informatie of voor het aanvragen van de workshop voor Hulst naar hulst@ggdzeeland.nl en voor Terneuzen naar terneuzen@ggdzeeland.nl.

  

 

Cursusaanbod

Het cursusaanbod voor ouders of verzorgers van kinderen van 0 tot 4 jaar verschilt per regio. Ook worden vaak cursussen gegeven door het CJG bij jou in de buurt. Het aanbod verschilt per regio. Kies daarom hier de regio waarin je woont:

 

Borsele

Goes-Noord-Beveland

Kapelle

Reimerswaal

Schouwen-Duiveland

Tholen

Walcheren

Zeeuws-Vlaanderen