Menu

Basisschoolkind

De basisschoolperiode is een belangrijke tijd voor je kind. Acht jaar lang brengt je kind op school door met leren, spelen en vrienden maken. Op de basisschool wordt een basis gelegd voor de rest van het leven.  

Contactmomenten en onderzoek

Tijdens de basisschoolperiode zijn er twee contactmomenten met de Jeugdgezondheidszorg: als je kind 5 en 10 jaar is. Er wordt nagegaan of het kind gezond is, goed groeit, goed hoort en ziet, zich goed ontwikkelt en zich prettig voelt. Ouders kunnen vragen stellen over opvoeding, bedplassen, leerproblemen, beweging, spraaktaalproblemen of andere vragen die men belangrijk vindt. Deze onderzoeken vinden plaats op school of op een servicepunt van de GGD. Op aanvraag bieden wij ook bedplasbegeleiding. Kinderen van 9 jaar krijgen een oproep voor de inenting DTP-BMR. Meisjes krijgen op de leeftijd van 12 jaar een uitnodiging voor een vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Beide zijn onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma.

Spraak- en taalontwikkeling

Het is belangrijk om problemen in de spraak- en taalontwikkeling vroeg te ontdekken. Als de ontwikkeling van de communicatie niet goed verloopt kan dit ernstige gevolgen hebben. Niet alleen in het gedrag, maar ook voor de verdere ontwikkeling, schoolloopbaan en carrière. Heeft u -als ouder, leerkracht of bijvoorbeeld pedagogisch medewerker-  zorgen over de spraak-taal ontwikkeling van een kind? De Jeugdgezondheidszorg helpt u hierbij. Geef de zorg aan bij uw jeugdverpleegkundige. Zij kijkt dan samen met de jeugdarts of procescoördinator of een verder onderzoek nodig is. Daarna kan zij een verwijzing naar een particuliere logopedist of huisarts regelen.

 
Bekijk hier het filmpje:
"Taal is zeg maar echt niet mijn ding". Een korte documentaire over de dertienjarige Dennis. Hij  heeft een taalstoornis. Hij kan daarom niet zeggen wat hij echt denkt of voelt en begrijpt niet wat iemand van hem vraagt.

Gastlessen

We hebben ook een groepsaanbod. Daaronder vallen bijvoorbeeld ouderavonden, gastlessen of bijeenkomsten over actuele thema's als pesten. Maar ook bijvoorbeeld instructie voor luizencontrole.

Speciaal Onderwijs

Soms bezoekt je kind geen reguliere school, maar een speciale basisschool. Hier bieden wij extra zorg voor zowel school, ouder als kind.

 

Cursusaanbod

Opvoeden heeft leuke en lastige kanten. Via cursussen geven we ouders en verzorgers van basisschoolkinderen een steuntje in de rug. Ook worden vaak cursussen gegeven door het CJG bij jou in de buurt. Het aanbod verschilt per regio. Kies daarom hier de regio waarin je woont:

 

Borsele

Goes-Noord-Beveland

Kapelle

Reimerswaal

Schouwen-Duiveland

Tholen

Walcheren

Zeeuws-Vlaanderen