Menu

Teken en de ziekte van Lyme

Het aantal teken in Nederland neemt de laatste jaren flink toe. Een mogelijk gevolg van een tekenbeet is de ziekte van Lyme.

Ongeveer één op de vijf teken is besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Zonder behandeling kan deze ziekte chronische klachten aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid veroorzaken. Teken lijken op kleine spinnetjes. Ze houden zich schuil in de buurt van bomen of struiken, in hoog gras of tussen dode bladeren. Lees hier hoe je een tekenbeet kunt voorkomen.

 

Na een bezoek aan een groene omgeving

Teken leven van bloed. Daarom kruipen ze op dieren of mensen. Ze bijten zich vast in de huid en zwellen na een paar dagen op tot de grootte van een erwt. Kijk, na een bezoek aan een groene omgeving, uzelf en uw kleding na op teken. Een teek heeft voorkeur voor de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, de randen van uw ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Controleer deze plekken dus goed. Lees hier hoe je een teek kunt verwijderen.

 

RIVM-app 'Tekenbeet'

Het RIVM heeft de app 'Tekenbeet' gemaakt. Deze app is gratis te downloaden in de Google Play Store (Android) en in Itunes (Apple). Met deze app kunnen mensen (ook buiten, zonder internetverbinding) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen.

 

Informatie teken en lyme Duits

Klik hier voor meer informatie over teken en de ziekte van Lyme in het Duits.