Menu

Antibioticaresistentie

Antibioticaresistentie wordt een steeds groter probleem voor de volksgezondheid.Als bacteriën een infectie veroorzaken, kunnen mensen en dieren daar ziek van worden. Soms zijn antibiotica nodig om zo’n infectie te bestrijden. Maar bij teveel gebruik van antibiotica gaan de bacteriën ‘wennen’ aan het middel en heeft het geen effect meer, je bent dan resistent tegen antibiotica. Daardoor zijn infecties in de toekomst minder goed te bestrijden. Eenvoudig te behandelen ziektes, zoals blaasontsteking of genezing van een knieoperatie, kunnen dan levensbedreigend worden.

 

Hoe raak je besmet met resistente bacteriën?

De resistente bacteriën verspreiden zich op allerlei manieren, bijvoorbeeld door direct contact met dieren of via andere mensen, in het ziekenhuis of op reis. Besmetting is vermoedelijk ook mogelijk via voedsel. Bijvoorbeeld als iemand (onvoldoende verhit) vlees eet van dieren die resistente bacteriën bij zich dragen.

 

Wat doet de overheid tegen antibioticaresistentie?

Het probleem van antibioticaresistentie is zeer omvangrijk. Samen met de betrokken partijen neemt de overheid maatregelen op alle terreinen waar de gezondheid van mensen wordt bedreigd door resistente bacteriën. Kijk voor meer informatie op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/antibioticaresistentie

 

De GGD Zeeland werkt in de grensstreek Vlaanderen-Nederland samen met 9 ziekenhuizen, 6 publieke gezondheidsdiensten, 7 kennisinstellingen en 3 bedrijven samen aan het project i-4-1 Health. Dit project richt zich op infectiepreventie en het bestrijden van antibioticaresistentie bij mens en dier (“One Health”) door middel van onderzoek en innovatie. Meer weten? Lees dan hier verder.

 

Wat weet jij over antibioticaresistentie?

Doe de test op www.daarwordtiedereenbetervan.nl of de quiz!