Menu

Buikgriep

Ook dit jaar ontkomen zorginstellingen en kindercentra niet aan buikgriep, veroorzaakt door virussen zoals het noro- of rotavirus. Buikgriepvirussen zijn erg besmettelijk, wat betekent dat in korte tijd veel mensen ziek kunnen worden.

Hier kunt u informatie vinden over verschillende maatregelen die u kunt treffen om verdere verspreiding tegen te gaan. Ook staan er hulpmiddelen die u kunnen helpen bij het informeren van medewerkers, cliënten en ouders. Richtlijnen worden regelmatig aangepast. Zorg daarom dat u altijd werkt volgens de laatste richtlijnen. Die kunt u altijd hier vinden. De GGD Zeeland hanteert de richtlijn norovirus van het RIVM (versie 16-03-2015). De bijbehorende bijlagen zijn aangepast conform de nieuwe concept richtlijn.

 

De RIVM bijlage Maatregelen voor verpleeg en verzorgingshuizen is komen te vervallen. Deze is vervangen door een zelfstandige WIP-richtlijn Norovirus (VWK) die is afgeleid van de LCI-richtlijn.

 

Voor zorginstellingen is een belangrijke wijziging dat gebruik van handdesinfectans is toegestaan bij niet-zichtbaar bevuilde handen. De handdesinfectans moet wel voldoen aan goedkeuring door het Ctgb (heeft dan een N-nummer). De desinfectans voldoet hiermee aan NEN-EN 1500. Tevens moet de handdesinfectans een bewezen effect hebben op norovirus.

 


Zorginstellingen

 

 Bekijk dit filmpje over het Norovirus