Menu

Veelgestelde vragen

  Seksuele gezondheid

 1. Hoeveel dagen in de maand is een meisje ongesteld?

  Een menstruatie duurt drie tot zeven dagen, gemiddeld ongeveer vijf dagen. De duur verschilt niet alleen tussen meisjes onderling, maar ook van keer tot keer.

 2. Kan een meisje de eerste keer zwanger worden?

  Ja, dat kan! De eerste keer dat een meisje met een jongen naar bed gaat, kan ze meteen zwanger worden. Zelfs als ze nog nooit ongesteld is geweest. Gebruik dus altijd een condoom.

 3. Is er een club voor christelijke homojongeren?

  Ja, kijk op de website van het Christelijk Homo Jongeren Contact. Je kunt ook kijken op ContrariO en HomoInfo.

 4. Er komt afscheiding uit mijn penis, mijn vriendin heeft nergens last van. Heb ik een soa?

  Mogelijk gaat het om de seksueel overdraagbare aandoening (soa) die gonorroe heet. Gonorroe is een bacteriële infectie die bij de meeste jongens al binnen een paar dagen klachten geeft. Gonorroe is goed te behandelen met antibiotica. De bacterie wordt gedood en je bent dan niet langer besmet. Het is wel belangrijk dat jij en je vriendin allebei een soa-onderzoek laten doen. Je vriendin kan de infectie ook hebben, zonder dat ze klachten heeft.

 5. Wat gebeurt er tijdens het soa-onderzoek?

  Mannen moeten urine meenemen. Vrouwen kunnen bij de GGD een uitstrijkje bij zichzelf afnemen. Soms nemen we bloed af of doen we lichamelijk onderzoek. Wil je meer weten over het onderzoek? Kijk dan op de website soatest.nl.

 6. Waarom kom ik zo snel klaar?

  Vrijen, zeker de eerste keer is spannend. Veel jongens komen daardoor sneller klaar dan ze willen. Maak je geen zorgen. Als je meer ervaring krijgt en je bent meer ontspannen, dan leer je vanzelf om je orgasme uit te stellen. Schaam je je ervoor? Probeer er een beetje luchtig over te doen. Zeg bijvoorbeeld: 'nou ik vind je geloof ik wel heel opwindend'.

 7. Wat kost een soa-test?

  Voor jongeren tot 25 jaar of mensen uit een risicogroep is een soa-onderzoek bij de GGD Zeeland gratis. Kom je liever naar een avondspreekuur, dan betaal je € 15,00. Als je ouder bent dan 25 jaar en je valt niet onder een risicogroep, dan kost een test je €180,- Weten wie er tot de risicogroep behoort? In de rubriek Mijn seksuele gezondheid vind je een overzicht.

 8. Laat meer zien van: Seksuele gezondheid