Menu

Actueel

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Sint Philipsland

13 oktober 2017

In Sint Philipsland (gemeente Tholen, provincie Zeeland) is bij een bedrijf met pluimvee vogelgriep (H5) vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 42.000 legkippen. Het gaat om een milde H5-variant.

 

Omdat een laagpathogene (milde) H5 variant kan muteren tot een hoogpathogene (zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke) variant, moet het bedrijf zowel bij een laag- als een hoogpathogene variant worden geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In het gebied van 1 kilometer rond het bedrijf in Sint Philipsland liggen geen andere bedrijven. Minister Kamp van Economische Zaken heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 1 kilometer rond het bedrijf in Sint Philipsland. Een vervoersverbod heeft betrekking op onder andere pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.

 

Wat is vogelgriep (aviaire influenza)?

Vogelgriep is een besmettelijke ziekte die bij pluimvee (zoals kippen of kalkoenen) en andere vogelsoorten (zoals duiven en zwanen) voorkomt. Vogelgriep is de verzamelnaam voor een ziektebeeld dat door veel verschillende griepvirussen veroorzaakt kan worden. In zeldzame gevallen kunnen sommige virustypen overgaan van dier naar mens. Dit gebeurt alleen bij direct en intensief contact tussen besmette vogels en mensen. GGD Zeeland monitort de komende twee weken de gezondheid van het betrokken gezin en de werknemers van het bedrijf en voorziet hen van hygiene adviezen om eventuele verdere verspreiding te voorkomen.

 

Meer informatie
Klik hier voor meer informatie over vogelgriep op de website van het RIVM.

VorigeTerug naar overzichtVolgende