Menu

Actueel

Tienervaccinatie tegen meningokokkenziekte van start

10 september 2018

Vanaf half september ontvangen jongeren, geboren tussen 1 mei en 31 december 2004 een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. Met de slogan 'Deel dit niet met je vrienden. Haal die prik tegen meningokokkenziekte' nodigen het RIVM en de GGD jongeren uit deze vaccinatie te halen. Dit jaar ontvangen zo’n 130.000 jongeren een uitnodiging. In 2019 krijgen jongeren van 14 - 18 jaar een uitnodiging voor vaccinatie. Dat zijn ongeveer 860.000 jongeren.

 

Tegengaan van meer ziektegevallen

Sinds 2015 worden jaarlijks steeds meer mensen ziek door een besmetting met de meningokok, type W. Deze bacterie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De minister van Volksgezondheid heeft daarom in september 2017 besloten tot de invoering van een vaccinatie tegen meningokokkenziekte voor peuters van 14 maanden en jongeren die 14 jaar worden. Staatssecretaris Blokhuis besloot afgelopen juli om het aantal jongeren dat voor vaccinatie in aanmerking komt, uit te breiden. Vaccinatie moet een verdere toename van het aantal ziektegevallen voorkomen. De keuze om tieners te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen tieners in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van tieners leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.

 

Meningokok type W
Van de meningokokbacterie bestaan meerdere types. De bacterie kan in de neus of keel zitten zonder dat je het merkt. De bacterie verspreidt zich door hoesten, niezen of zoenen. Meestal word je niet ziek. Komt de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel dan kan je in korte tijd ernstig ziek worden. Ziekte door meningokok type W kan in de eerste uren op buikgriep lijken en is daarom soms lastig te herkennen. Tot en met augustus van dit jaar werd 78 mensen ziek en overleden 18 mensen.

 

Vaccinatiecampagne Zeeland
In november start de vaccinatiecampagne in Zeeland. Eén prik is voldoende om je ten minste vijf jaar te beschermen tegen meningokokkenziekte. Wanneer je (kind) hiervoor in aanmerking komt krijgt hij/zij vanzelf een oproep. Alle informatie over locaties en data staat eind oktober op onze website.

 

www.deelditnietmetjevrienden.nl

Meer informatie voor jongeren over meningokokken en het vaccin vind je op de website www.deelditnietmetjevrienden.nl

Vanaf 25 september kun je twee weken lang chatten met een arts of verpleegkundige en vragen stellen over de vaccinatie op www.jouwggd.nl.

 

 

VorigeTerug naar overzichtVolgende