Menu

Actueel

Tekort aan hepatitis A en B-vaccin in Europa

27 juli 2017

Er is een tekort aan hepatitis A en B-vaccin in Europa. Dit komt door een grote vraag naar de vaccins; er is meer vraag naar vaccin dan dat er wordt geproduceerd. De vaccins die nog op de markt zijn worden gegeven aan mensen die het hoogste risico lopen op deze ziekte. Dit wordt zo geadviseerd door het RIVM en het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.  

 

Wat is het advies bij een tekort aan hepatitis A-vaccin?

  • Reizigers naar Turkije, Thailand en Zuid-Afrika krijgen steeds minder vaak hepatitis A. Reist u naar een van deze landen? Dan adviseren we tijdelijk géén hepatitis A-vaccinatie.
  • Een vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit een serie van twee prikken. Na één vaccinatie bent u minimaal 1 jaar beschermd, en hoogstwaarschijnlijk 3 jaar. Daarom adviseren we tijdelijk geen tweede vaccinatie als de eerste vaccinatie korter dan 3 jaar geleden is gegeven.
  • Een serie met het gecombineerde hepatitis A- en B-vaccin bestaat uit 3 prikken. Normaal gesproken worden hiervan twee vaccins gegeven vóór de reis. Het eerste vaccin geeft na een maand bij 94% van de gevaccineerden bescherming. Daarom geven we nu tijdelijk één prik in plaats van twee prikken vóór de reis.
  • Het is belangrijk om uw handen vaak te wassen op reis, en goed op te letten wat u wel of niet kunt eten. Hierdoor kunt u het risico op hepatitis A verkleinen.  

 

Meer informatie over hepatitis A kunt u vinden op de website GGDReisvaccinaties.nl.

Wat is het advies bij een tekort aan hepatitis B-vaccin?

Of u in aanmerking komt voor een hepatitis B vaccinatie, is afhankelijk van het risico dat u loopt op reis. Deze risicobeoordeling wordt gemaakt door uw reizigersadviseur tijdens het consult en wordt met u besproken.
Het verscherpte beleid geldt niet voor de beroepsgroepenvaccinaties.
Onder andere het gebruik van besmette instrumenten bij bijvoorbeeld het zetten van tatoeages en piercings en onbeschermde seks geven een verhoogd risico op hepatitis B.

 

Meer informatie over hepatitis B kunt u vinden op de website GGDReisvaccinaties.nl.

 

We verwachten dat de hepatitis A en B-vaccins begin 2018 weer normaal verkrijgbaar zullen zijn in Nederland.

Indien u naar aanleiding van dit bericht vragen hebt of aanvullende informatie wenst, kunt u de GGD Zeeland per e-mail benaderen: ggdreistmee@ggdzeeland.nl.

VorigeTerug naar overzichtVolgende