Menu

Actueel

Onderzoek naar zingeving bij Zeeuwen

30 november 2017

Vandaag publiceerden de GGD en het ZB-planbureau een onderzoek naar zingeving bij Zeeuwse inwoners. Voor het onderzoek is het ZB-panel ingezet. 719 panelleden hebben de vragenlijst over zingeving ingevuld.

 

Zingeving gaat over vragen als: wat vinden we belangrijk in ons leven? Wat geeft ons leven betekenis en zin? Hebben we een doel in ons leven? En besteden we daar genoeg tijd aan? Vragen waar we meestal niet dagelijks over nadenken, maar die wel van grote invloed zijn op onze gezondheid. Mensen die een zinvol leven leiden, leven bijvoorbeeld langer.

 

Uit het onderzoek bij het ZB-panel blijkt dat vooral familie en gezin betekenis geven aan het leven van mensen. Daarnaast noemen mensen een hobby, maatschappelijke betrokkenheid (zoals vrijwilligers- of bestuurswerk), werk, de buurt/wijk/dorp, religie of spiritualiteit als onderwerpen die het leven zin geven.

 

Verder blijkt dat mensen die gezond en/of gelukkig zijn een meer zinvol leven ervaren dan mensen die dit niet zijn. Een kwart zegt te weinig tijd te besteden aan datgene wat zijn of haar leven zin geeft. Mensen die vinden dat ze te weinig tijd hieraan besteden zijn minder gelukkig dan mensen die hier wel voldoende tijd aan besteden.

 

Bekijk voor meer resultaten de factsheet.

VorigeTerug naar overzichtVolgende