Menu

Actueel

Mazelen in Europa

15 april 2019

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn er in Nederland tien patiënten met mazelen gemeld bij het RIVM. De bron bleek steeds in het buitenland te liggen. In een enkel geval trad er besmetting op in Nederland. Als er sprake is van mazelen wordt altijd de GGD ingeschakeld. De GGD voert vervolgens bron- en contactonderzoek uit en neemt de nodige maatregelen.

De mazelenepidemie in Zuid- en Oost-Europa houdt aan. Naast Roemenië en Oekraïne worden ook mazelenuitbraken gemeld in verschillende Zuid-Europese landen en Engeland. Met name in Frankrijk is een sterke toename van het aantal mazelengevallen te zien. Ook in Griekenland wordt, vooral in de Roma gemeenschap, een toename van mazelengevallen gemeld (bron ECDC ). De uitbraken in Italië lijken de laatste maanden wat af te nemen. Omdat de mazelenepidemieën vooral voorkomen onder lokale bevolking is het risico op besmetting tijdens een vakantie in die landen gering.  Alleen bij nauw contact met de lokale bevolking, zoals bijvoorbeeld logeren bij mensen thuis,  kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden vervroegde vaccinatie overwogen worden.

 

Ben je gevaccineerd tegen mazelen?
Dan ben je beschermd. In Nederland zit de vaccinatie tegen mazelen (BMR) sinds 1976 in het Rijksvaccinatieprogramma: één keer op de leeftijd van 14 maanden en een herhaling op 9-jarige leeftijd. Heb je deze vaccinaties gehad dan ben je voldoende beschermd. Nog een keer vaccineren is dan niet nodig.

Neem voor vragen contact op via telefoonnummer 0113 -249 400.

 

 

VorigeTerug naar overzichtVolgende