Menu

Actueel

Lang leve de liefde succesvol op Zeeuwse middelbare scholen

5 februari 2019

Zeeuwse middelbare scholen lopen voorop in het structureel aanbieden van lessen in relationele- en seksuele vorming. 19 van de 21 middelbare school locaties in Zeeland werken volgens de lesmethode ‘Lang leve de liefde’. Twee jeugdverpleegkundigen van de GGD Zeeland hebben zich – met succes – hard gemaakt voor dit onderwerp. In opdracht van het CZW bureau en met subsidie van de 2 regenbooggemeenten in Zeeland hebben zij het project “Iedereen op school veilig en seksueel gezond” het afgelopen jaar geleid.

 

Volgens de jeugdverpleegkundigen hebben scholen een essentiële rol hebben in de seksuele vorming van jongeren. Door structureel aandacht te besteden aan het thema relaties en seksualiteit worden jongeren (on- en offline) weerbaarder, weten ze beter hun grenzen aan te geven en leren ze op een positieve en gezonde manier omgaan met seksualiteit. Aandacht voor seksuele vorming draagt bij aan het voorkomen van onbedoelde zwangerschap, soa’s en seksuele grensoverschrijding.

 

Week van de liefde
Soa Aids Nederland en Rutgers organiseren samen met GGD’en rond Valentijnsdag De Week van de Liefde. Van 11 t/m 15 februari kunnen scholen in het voortgezet onderwijs en mbo op een laagdrempelige en leuke manier kennismaken met lesgeven over relaties en seksualiteit.

 

Lesmethode lang leve de liefde
Lesgeven over relaties en seksualiteit is niet voor iedereen even gemakkelijk. Zo is het creëren van een veilige sfeer in de klas belangrijk. Ongemakkelijkheid met het onderwerp kan bij leraren zelf een drempel vormen. ‘Doe ik het wel goed? Steken de leerlingen wel iets op? Hoe ga ik om met persoonlijke vragen over mijn eigen seksualiteit?’ De jeugdverpleegkundigen ondersteunen docenten bij het geven van deze lessen, bijvoorbeeld met de lesmethode ‘Lang Leve de Liefde’. Hiermee hebben scholen een goed gefundeerde en effectieve methode in handen waarmee op een leuke, eenvoudige en structurele manier aandacht besteed kan worden aan het thema relaties en seksualiteit.

VorigeTerug naar overzichtVolgende