Menu

Actueel

Geen kruiskwal meer bij De Piet - wel bij Wolphaartsdijk en Kortgene

16 juli 2018

Een aantal weken geleden is een verhoogd aantal Japanse kruiskwallen aangetroffen bij Wolphaartsdijk en Kortgene in het Veerse Meer. Twee weken geleden zijn er ook Japanse kruiskwallen aangetroffen bij recreatie- en natuurgebied De Piet. Uit het laatste onderzoek blijkt de kruiskwal niet meer bij De Piet te zitten. De waarschuwing voor de Piet wordt dan ook ingetrokken. De waarschuwingen bij Wolphaartsdijk en Kortgene blijven staan. Op deze locaties mag worden gezwommen maar geldt een waarschuwing voor kruiskwallen, aangegeven door borden.

 

​Onderzoek kruiskwal

Rijkswaterstaat voert onderzoek uit naar de aanwezigheid van de kruiskwallen in het Veerse Meer. Zij blijft dit ook de komende tijd doen.

 

Aanraking Japanse kruiskwal kan zorgen voor jeuk, prikkeling en rode huid

In het Veerse Meer komen diverse kwallensoorten voor. De meeste kwallen zijn onschadelijk voor mens en dier. Bij aanraking met de Japanse Kruiskwal kunnen er wel klachten volgen zoals jeuk, prikkeling en een rode huid. Bij mensen die last hebben van overgevoeligheid, kunnen de reacties heftiger zijn. Bij klachten is het gewenst om de huisarts te raadplegen. Roep bij acute, ernstige allergische reacties zo spoedig mogelijk medische hulp in. Lees hier meer over wat te doen bij een steek van een Japanse Kruiskwal.

 

Hoe ziet de Japanse kruiskwal eruit?

De Japanse kruiskwal is ongeveer twee centimeter groot. De naam van de kwal is afgeleid van het kruisje dat op de kwal te zien is. Aan de rand van zijn lichaam heeft de kruiskwal korte tentakels. De kruiskwal is vooral te vinden in gebieden met veel waterplanten zoals zeewier. De kwal kan steken met zijn tentakels (netelen).

 

Zwemwater.nl

Op www.zwemwater.nl vindt u alle zwemlocaties in Zeeland. Op deze website wordt u op de hoogte gehouden van de zwemwaterkwaliteit en aanwezigheid van kruiskwallen op zwemlocaties.

VorigeTerug naar overzichtVolgende