Menu

Actueel

Beschikbaarheid vaccin Meningokokken ACWY

20 september 2018

Dit najaar start de vaccinatieronde voor Meningokokken ACWY. Jongeren, geboren tussen 1 mei en 31 december 2004 krijgen een uitnodiging voor een vaccinatie tegen Meningokokkenziekte. In 2019 krijgen jongeren van 14 - 18 jaar een uitnodiging. Kinderen van 14 maanden krijgen ook een uitnodiging.

 

Beschikbaarheid vaccin

Als je kind niet in bovengenoemde leeftijdsgroep valt, krijgt het geen uitnodiging voor een meningokokkenvaccinatie vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. De kans op meningokokken W-ziekte is gelukkig klein. Gezien er veel media aandacht is voor de Meningokokken ACWY vaccinatie i.v.m de start van de RIVM vaccinatiecampagne, krijgen wij veel aanvragen binnen van mensen die het vaccin op eigen kosten willen halen omdat zij buiten de regeling vallen.

 

Bij GGD Zeeland is het vaccin momenteel beschikbaar. Je kunt een afspraak maken via www.ggdreisvaccinaties.nl.

 

Waarom krijgen niet alle kinderen een vaccinatie aangeboden?

Bron: RIVM
Dit jaar ontvangen zo’n 130.000 jongeren een uitnodiging. In 2019 krijgen jongeren van 14 - 18 jaar een uitnodiging voor vaccinatie. Dat zijn ongeveer 860.000 jongeren. Peuters van 14 maanden krijgen ook het vaccin via het Rijksvaccinatieprogramma. De keuze van de overheid om tieners vanaf 14 jaar te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen tieners in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van tieners leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.

 

Meer informatie over Meningokokken ACWY, het vaccin en waarom is gekozen voor deze doelgroepen kunt u lezen op de website van het RIVM.

Kijk voor meer informatie voor jongeren en veelgestelde vragen op www.deelditnietmetjevrienden.nl.

 

Vind je daar geen antwoord op je vragen, neem dan contact op met de GGD via telefoonnummer 0113-249400.
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
 

 

 

 

.

 

VorigeTerug naar overzichtVolgende