Einde project Sam de Waterman

In schooljaar 2017-2018 zijn we gestart met Sam de Waterman. Vijftien pilotbasisscholen hebben gedurende acht weken de Sam verhalen voorgelezen in groep 1 en 2 terwijl zij gezamenlijk water dronken. Verpleegkunde studenten van de HZ hebben in deze periode onder begeleiding van het Lectoraat Healthy Region onderzoek gedaan naar het drinkgedrag van kinderen in groep 1 en 2.

Pilots

Na het grote succes van deze eerste pilot, is er in schooljaar 2018-2019 een tweede pilot gestart. In de periode januari tot en met juni kregen elf Zeeuwse basisscholen de kans om samen met Sam het water drinken in de klas te bevorderen. Naast de Sam voorleesboeken, bidons, kleur- en lesplaten is er toen ook gebruik gemaakt van activiteitenkaarten, ontwikkeld door HZ studenten. Ook deze tweede pilot laat zien dat Sam de Waterman zorgt voor een toename in het drinken van water in groep 1 en 2. Bekijk de infographic om de resultaten van deze pilot te bekijken.

Sam de Waterman stop

Projectgroep Sam wilt enorm graag dat alle Zeeuwse basisscholen aan de slag kunnen met Sam de Waterman. Helaas blijkt het vinden van financiering voor de voorleesboeken en bidons niet haalbaar. Daarnaast zijn er nu al veel scholen op hun eigen manier bezig met het stimuleren van drinken van water. Er is nog steeds veel winst te behalen als het gaat om het drinken van water door kinderen, echter zien wij het aanbieden van de Sam methodiek aan alle scholen niet meer als de oplossing. Dit heeft ons doen besluiten om als GGD Zeeland en HZ University of Applied Sciences te stoppen met de implementatie van de methode Sam de Waterman.

Scholen die zelf aan de slag willen met de Sam de Waterman methode kunnen de voorleesboeken, kleur- en spelplaten nog wel bestellen via www.samdewaterman.nl.

Meer informatie over de subsidieregeling watertappunten vanuit JOGG en Gezonde School vind je hier.

 

 

 

 

 

Meer informatie of vragen?

Wil je meer informatie of heb je vragen over Sam de Waterman? Neem dan contact op met Marissa Schoenmaker via marissa.schoenmaker@ggdzeeland.nl.