Om een tekenbeet te voorkomen kun je bedekkende kleding en schoenen dragen, de huid insmeren met DEET (minimaal 30%) en lopen door hoog gras en struikgewas vermijden. Ook als je deze maatregelen hebt getroffen blijft het belangrijk om jezelf te controleren op teken als je in de natuur bent geweest.

Als je gebeten wordt door een teek is het belangrijk dat je de teek zo snel mogelijk verwijdert met een puntig pincet of een tekenverwijderaar. Ontsmet daarna de plek waar je gebeten bent. Noteer de plaats, datum en tijd en meld je beet op www.tekenradar.nl. Zo waarschuw je andere mensen dat er teken actief zijn in dat gebied. Ontstaat er een ring of een vlek, of krijg je klachten zoals koorts, spier- of gewrichtspijn, ernstige vermoeidheid of krachtverlies, neem dan direct contact op met je huisarts. Daarnaast is het belangrijk dat je na de beet je lichaam 3 maanden lang extra in de gaten houdt.

Bekijk www.tekenweetjes.nl voor meer informatie en download de app Tekenbeet in de playstore of appstore voor actuele informatie over tekenactiviteit in Nederland.