Vaccineren tegen corona

Iedereen verlangt naar een leven zonder coronaregels. Vaccineren is hierin de belangrijkste stap. Als we ons laten vaccineren, kan corona niet meer zomaar om zich heen grijpen en krijgen we stapje voor stapje meer vrijheid terug. Het is goed om te weten dat elk vaccin dat wordt goedgekeurd op tienduizenden mensen is getest. Zo weten we dat het veilig is en ons goed beschermt tegen het virus. Een inenting beschermt niet alleen jezelf, maar ook je familie, vrienden en de kwetsbare mensen om je heen. Vaccineren is gratis en vrijwillig.

Volgorde

Er zijn niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bepaalt de volgorde. Lees hierover meer op de website van de Rijksoverheid. Op het moment dat je in aanmerking komt voor een vaccinatie, ontvang je daar vanzelf informatie over. De GGD is niet verantwoordelijk voor het geven van alle vaccinaties. Sommige doelgroepen worden bijvoorbeeld door hun huisarts, instellingsarts of werkgever gevaccineerd. In het overzicht op de website van de Rijksoverheid zie je wie er wanneer en door wie wordt gevaccineerd.

Let op! De daadwerkelijke planning van vaccinatie is afhankelijk van onder andere goedkeuring, werking, levering en distributie van de vaccins en kan dus wijzigen.

Zorgpersoneel

Om de meest kwetsbare mensen te beschermen en om de druk op de gezondheidszorg te verlagen, komen bepaalde groepen zorgmedewerkers als eerste in aanmerking voor vaccinatie. Op 15 januari begon de GGD Zeeland in Goes met het vaccineren van zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen. Zij hebben via hun werkgever een uitnodiging ontvangen.

Soorten coronavaccins

Verschillende ontwikkelaars zijn tegelijkertijd bezig met vaccins tegen het coronavirus. Moderna en Pfizer zijn de vaccins die we in Nederland tot nu toe (gaan) gebruiken én zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelen Agentschap. In de bijsluiter van de vaccins tegen corona staat alle belangrijke informatie die je moet weten. Net als in de bijsluiter van je medicijnen. Lees meer over de vaccins op de website van de Rijksoverheid. Officiële bijsluiters coronavaccins | Vaccinatie tegen het coronavirus | Rijksoverheid.nl

Meer informatie
Het is begrijpelijk als je vragen hebt. Antwoorden vind je op www.coronavaccinatie.nl of bel naar 0800-1351.