Vaccinatie tegen Meningokokken ACWY

Meningokokkenziekte kan tot ernstige complicaties leiden. Peuters krijgen bij 14 maanden een vaccinatie. Ook jongeren van 14 jaar ontvangen een uitnodiging voor een vaccinatie.

Alle Zeeuwse kinderen die in 2022 veertien jaar worden worden door het RIVM opgeroepen voor de vaccinatie tegen de meningokokkenziekte. Deze groepsvaccinatie wordt gedaan op basis van het Rijksvaccinatieprogramma en vindt plaats in september. Bekijk de uitnodiging met bijbehorende planning.

Vaccinatie tegen DTP/BMR

Op 9-jarige leeftijd krijgen kinderen een Difterie, Tetanus en Poliomyelitis (DTP) -vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio. De BMR Bof, mazelen, rodehond -vaccinatie beschermt tegen de bof, mazelen en rodehond.

Alle kinderen die in het jaar 2022 9 jaar zijn geworden ontvangen op basis van het Rijksvaccinatieprogramma een oproep voor de vaccinatie tegen DTP/BMR. In oktober start een nieuwe vaccinatieronde. Bekijk de DTP/BMR uitnodiging met planning.

Vaccinatie tegen HPV

HPV is een virus; het humaan papillomavirus. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Als je HPV hebt, kun je zonder dat je het weet iemand anders besmetten. Er zijn verschillende typen HPV-infecties. De twee gevaarlijkste zijn de typen 16 en 18, want die leiden het vaakst tot kanker.

Meisjes krijgen al sinds 2010 een vaccinatie tegen HPV aangeboden. Tegenwoordig krijgen ook jongens de kans om zich te beschermen tegen HPV-kanker. Vanaf 2022 krijgen ze hiervoor een uitnodiging  van het Rijksvaccinatieprogramma.

Alle jongeren die in het jaar 2022 10 jaar zijn geworden ontvangen op basis van het Rijksvaccinatieprogramma een oproep voor de vaccinatie tegen HPV. In oktober start een nieuwe vaccinatieronde. Bekijk de uitnodiging voor HPV vaccinatie met planning.

Tevens start ook de (inhaal) vaccinactiecampagne voor de HPV-vaccinatie voor 11-18 jarigen. Ben je tussen de 11 en 18 jaar oud? Dan kreeg je dit voorjaar of volgend voorjaar een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie.

Oproepbrief

In de oproepbrief zijn op de achterzijde de data, tijden en plaatsen vermeld waarop de vaccinaties in de verschillende gemeenten zullen plaatsvinden. Mocht je verhinderd zijn, dan kun je op een van de andere locaties terecht, deze staan ook vermeld op de achterzijde van de brief.

Ben jij opgeroepen? Vergeet dan niet je identiteitskaart, je vaccinatiebewijs en de uitnodiging met ingevulde vragenlijst mee te nemen. De vaccinatie wordt in de bovenarm gegeven. Wil je in je kledingkeuze hier rekening mee houden?