Na enkele dagen verschijnen er blaasjes in groepjes op het lichaam, meestal rond de buik of taille. Na 10 tot 14 dagen drogen de blaasjes in tot korstjes. Gordelroos komt vooral bij mensen vanaf 50 jaar voor en heeft als ernstige complicatie dat langdurige zenuwpijn kan optreden (postherpetische neuralgie, PHN).

Vaccinatie Shingrix
Er is een nieuw vaccin beschikbaar dat negen op de tien gevallen van gordelroos voorkomt en in principe ook geschikt is voor mensen met een minder goed functionerend immuunsysteem. Bovendien lijkt de bescherming lang aan te houden. De Gezondheidsraad is daarom positief over dit vaccin.

Het vaccin is voor mensen ouder dan 50 jaar. Het risico wordt groter naar mate de leeftijd stijgt. Het vaccin is een reeks van twee vaccinaties. De tweede vaccinatie is aanbevolen na 2 tot 6 maanden na de eerste vaccinatie.

Veiligheid vaccinatie
Het vaccin Shingrix is veilig. Wel komen er tijdelijke bijwerkingen voor, zoals spierpijn en pijn op de plek van de injectie. Deze kunnen hinder veroorzaken, maar duren niet langer dan drie dagen. Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam. De Gezondheidsraad oordeelt daarom dat het nut van vaccinatie tegen gordelroos (gezondheidswinst) opweegt tegen de risico’s (bijwerkingen).

Meer informatie
Stuur een e-mail met jouw contactgegevens naar vaccinaties@ggdzeeland.nl voor meer informatie of het maken van een afspraak. Of kijk voor meer informatie op de pagina vaccinaties op maat.

Bron: Gezondheidsraad, LCI en rivm.