Sneltest

Het RIVM heeft naast de PCR-test ook een ander soort test goedgekeurd: de ‘antigeentest’. De uitslag is er veel sneller. Daarom worden ze ook wel sneltesten genoemd. Veel commerciële bedrijven die coronatesten aanbieden, werken met deze sneltesten.

Lees hier meer over de GGD-richtlijnen voor commerciële teststraten

Niet voor iedereen

De sneltest is niet geschikt voor ouderen, mensen met chronische ziekten en voor zorgpersoneel. De sneltest is niet betrouwbaar genoeg voor deze groepen bij een negatieve uitslag. De sneltest test op antistoffen. Als de test positief is, heb je antistoffen en weet je zeker dat je corona hebt. Bij een positieve uitslag is de sneltest dus betrouwbaar.

Als de sneltest een negatieve uitslag geeft, zijn er geen antistoffen aangetoond. Maar het kan zo zijn dat je al wel ziek bent, maar nog niet ziek genoeg om voldoende antistoffen te hebben aangemaakt. Dan is de test ‘vals negatief’. Je bent wel besmet, maar de test toont dit niet aan.

De gewone PCR-test test op de aanwezigheid van genetische materiaal van de virusdeeltjes. Ben je nog niet ziek of heb je heel weinig klachten? Dan nog kan de test aantonen dat je het virus hebt. De PCR-test is daardoor  betrouwbaarder.

Lees hier meer over de verschillende coronatesten

Werkwijze

De manier van testen is hetzelfde: met een wattenstaafje in de neus en keel. Je kunt niet kiezen voor een sneltest of PCR-test. Door het verhogen van de testcapaciteit zorgen we ervoor dat iedereen sneller getest wordt en de uitslag heeft. Een afspraak blijft verlopen via 0800-1202 of online via coronatest.nl.

Zie ook dit bericht van Omroep Zeeland:

GGD: 950 sneltesten per dag vanaf half december – Omroep Zeeland