Aantal besmettingen daalt, maar toch een lockdown?

De afgelopen dagen was in het nieuws te lezen dat de coronabesmettingen dalen. Toch is er een lockdown en dat lijkt vreemd. De reden voor de strenge maatregelen  is dat de nieuwe variant, Omikron, erg besmettelijk is. Dat komt doordat Omikron net een beetje anders is dan de eerdere varianten van corona. Daardoor pak je het virus makkelijker op, ook al heb je al corona gehad of ben je al gevaccineerd. Dat alles samen kan ervoor zorgen dat veel mensen tegelijk besmet zijn met het coronavirus.

Meer besmettingen, wat is daar erg aan?

Als het virus zich sneller verspreidt, worden veel mensen tegelijkertijd ziek van het virus. Dan hebben ook meer mensen tegelijk zorg nodig. Van de huisarts, het ziekenhuis, tot de thuiszorg. De mensen die in de zorg werken, worden misschien zelf ook ziek. Of ze moeten thuisblijven omdat iemand in hun gezin ziek is. Ze kunnen dan niet aan het werk. Dit zorgt ervoor dat het krijgen van zorg als je dat nodig hebt, niet meer vanzelfsprekend is. Dat betekent langer wachten op een afspraak bij de huisarts, afzeggen van operaties in het ziekenhuis, en mogelijk langer wachten op een ambulance. Wij zijn in Nederland gewend in alle gevallen goede zorg te krijgen, maar die zal dan niet meer gegeven kunnen worden.

Wat kan jij doen? Maatregelen helpen!

Om te zorgen dat iedereen de hulp blijft ontvangen die nodig is, moeten we zorgen dat de drukte in de zorg afneemt. En daar zijn de maatregelen voor bedoeld. Thuisblijven, afstand houden, het aantal mensen dat we ontmoeten klein houden, bij verkoudheidsklachten testen en handen wassen. Zo zorgen we er samen voor dat het aantal mensen dat ziek wordt, kleiner wordt. Spreek je met de kerstdagen af, doe dan voor de zekerheid van te voren een thuistest. Daarnaast blijft vaccineren belangrijk. Dus haal de (booster)vaccinatie!

Waarom is de boosterprik nodig?

De vaccinaties bieden bescherming tegen het coronavirus. Maar na een tijdje wordt de bescherming daarvan iets minder. Ook is de Omikron variant net een beetje anders, waardoor het vaccin minder goed beschermt. Met een boosterprik gaat de bescherming weer omhoog en heb je de minste kans om (ernstig) ziek te worden. De komende maand heeft iedereen van 18 jaar en ouder de kans om de derde prik te halen. Kijk hiervoor op www.ggdzeelandprikt.nl.