Kinkhoest
Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken. Het wordt ook wel de ‘100 dagen hoest’ genoemd. De ziekte is gevaarlijk voor jonge baby’s. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Om baby’s meteen te beschermen, kunnen zwangere vrouwen zich tegen kinkhoest laten vaccineren. Dat kan vanaf de 22e week in de zwangerschap. Na de vaccinatie maakt de zwangere vrouw antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar de baby. Baby’s zijn dan vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte.

Ben jij 22 weken of langer zwanger?
De vaccinatie kan worden gegeven vanaf de 22e week in de zwangerschap tot aan de bevalling. Het advies is om het zo snel mogelijk te doen vanaf de 22e week. In de opstartperiode in december krijgen vrouwen die 32 weken of langer zwanger zijn voorrang bij het maken van de afspraak. Vrouwen die korter zwanger zijn kunnen een afspraak inplannen voor na de feestdagen. Meer informatie over de 22wekenprik vind je hier: 22wekenprik.nl.

Afspraak maken
Ben je zwanger? Dan zal je verloskundige zorgverlener je wijzen op de gratis vaccinatie en een folder met uitnodigingsbrief geven. Dat gebeurt bij het eerste consult na de 20-weken echo. De vaccinatie wordt vanaf 16 december gegeven, maar kan vanaf maandag 2 december worden ingepland. Wil je een afspraak maken? Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur via het telefoonnummer 0113-249400 of stuur een e-mail naar planning22wekenprik@ggdzeeland.nl.