Vaccineren na 22 weken zwangerschap
De vaccinatie kan worden gegeven vanaf de 22e week in de zwangerschap tot aan de bevalling. Het advies is om het zo snel mogelijk te doen vanaf de 22e week. In de opstartperiode in december krijgen vrouwen die 32 weken of langer zwanger zijn voorrang bij het maken van de afspraak. Vrouwen die korter zwanger zijn kunnen een afspraak inplannen voor na de feestdagen.

Afspraak met JGZ
Ben je zwanger? Dan zal je verloskundige zorgverlener je wijzen op de gratis vaccinatie en een folder met uitnodigingsbrief geven. Dat gebeurt bij het eerste consult na de 20-weken echo. Vervolgens maak je zelf een afspraak bij de jeugdgezondheidszorg (JGZ).

Vaccinatieschema
Met de invoering van de maternale kinkhoestvaccinatie verandert ook het vaccinatieschema voor baby’s. De eerste vaccinatie kan (meestal) vervallen als de moeder is gevaccineerd. Baby’s krijgen dan een vaccinatie bij 3, 5 en 11 maanden. Als de moeder niet is gevaccineerd tijdens de zwangerschap krijgt de baby een vaccinatie bij 2, 3, 5 en 11 maanden.

Meer informatie
GGD Zeeland bereid zich voor op deze wijziging in het vaccinatieprogramma. Heb je hierover vragen of wil je een afspraak maken voor de vaccinatie? Dan kun je vanaf maandag 16 december contact opnemen. De jeugdgezondheidszorg is van maandag tot en met donderdag van 08.30 – 15.30 uur en vrijdag van 08.30 – 14.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0113 – 249 315.

Naar overzicht