Maandag 30 mei jl vond er een bijscholingsdag plaats in de Stenge (Heinkenszand) voor alle jeugdartsen en verpleegkundigen van GGD Zeeland. Deze keer was het onderwerp “het belang van gezond en duurzaam eten in een gezonde leefomgeving voor onze jeugd”. Deze bijscholing valt onder de paraplu van De Gezonde School en Jong Leren Eten Zeeland.

Het was een zeer interessante en leerzame dag met inspirerende sprekers waaronder Dr. Koen Joosten, kinderarts en intensivist van het Erasmus MC. Hij beet het spits af met de zeer urgente boodschap: “start zo vroeg mogelijk om kinderen al jong te leren om gezond te eten, met voldoende groente en fruit, want je voorkomt zoveel ellende op latere leeftijd!” Koen Joosten is een enorme voortrekker op het gebied van Gezonde Voeding, zowel voor ernstig zieke kinderen als gezonde kinderen. Zijn motto is: “Beter de spreekkamer verlaten met een recept voor gezond eten dan voor medicijnen!”

Ook nam het Voedingscentrum de JGZ-ers verder mee in de nieuwste wetenschappelijke inzichten in voedseladviezen en werden zij met prikkelende vragen aan het werk gezet om mee te denken over voedselgedrag: wie en wat hebben invloed op de voedselkeuzes van onze jeugdigen en hun ouders en hoe kunnen we daar onze informatie en adviezen op afstemmen?

De Gezonde School-adviseurs, Alyssa Dijkstra en Rianne Schröder, vertelden over hun rol op het thema voeding. Daarmee zetten ze de JGZ-ers aan het denken over de rol die de jeugdarts en jeugdverpleegkundigen kunnen spelen om scholen te helpen hoe ze Gezonde Scholen kunnen worden op het thema voeding en duurzaamheid.

Verder werden de jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen meegenomen in de groene wereld van voedseleducatie en duurzaamheid door Natuur en Milieu-educatiecentrum “ Natuur & Zo” en het IVN. Om gezonde voedselkeuzes te leren maken hebben kinderen een gezonde voedselomgeving nodig met moestuintjes, groente en fruit programma’s op school, kooklessen, voedsellespakketten, boerderij excursies en een Gezonde Schoolkantine. En nog gezonder worden kinderen en jongeren wanneer ze beweging en buitenlessen krijgen op een prachtig groen schoolplein met eetbare bosjes, moestuinen, watertappunten en plekjes om te klimmen en te verstoppen. De Groene Revolutie van de Zeeuwse schoolpleinen en de Schooltuinalliantie geven hierin de nodige boost.

Het was een zeer inspirerende dag die de jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen gaat helpen bij hun missie: samen werken aan een gezonde toekomst voor onze jeugd!

Kijk hier voor informatie en inspiratie. Of neem contact op met Diana Capello, Makelaar Jong leren Eten via diana.capello@ggdzeeland.nl of 06-83331593.