Nederland is al een tijd in de ban van het nieuwe coronavirus. Om beter te begrijpen hoe mensen denken over de afgekondigde maatregelen, wat hun drijfveren zijn om zich hier aan te houden en wat de impact op mensen is, houden het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  en GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst -GHOR Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio  Nederland (in samenwerking met de regionale GGD’en) een groot onderzoek. Het onderzoek gaat over het gedrag van mensen, wat ze vinden van de gedragsmaatregelen van de overheid en hoe het fysiek, mentaal en sociaal met ze gaat in dit coronatijdperk.

Nederlandse resultaten

Persoonlijke hygiënemaatregelen, zoals het niet meer geven van een hand, of het gebruik van papieren zakdoekjes zien de meeste Nederlanders niet als een probleem. Zoveel mogelijk thuis blijven, anderhalve meter afstand bewaren en niet op bezoek bij 70-plussers zijn de lastigste opgaven, zeker op de lange termijn. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de RIVM-gedragsunit en GGD-en onder 90.000 mensen.

Meer informatie over de resultaten vind je op de website van het RIVM.


Zeeuwse resultaten

Het onderzoek van RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  en GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst -en laat zien dat het niet meer handen schudden de meest makkelijk na te leven regel is. Liefst 99,4% Zeeuwen zegt geen handen meer te schudden. Daarnaast geeft 93,7% aan ‘niet meer dan 3 mensen op bezoek’ te ontvangen. Ook het niet bezoeken van mensen met een kwetsbare gezondheid (89%), het in de elleboog niezen (71%) en het gebruik van papieren zakdoekjes (74%) lukt over het algemeen goed. Meer dan 10 keer per dag handen wassen blijkt veel lastiger te realiseren (48%).

Bekijk de infographic voor de Zeeuwse resultaten.