Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Raadpleeg bij klachten de huisarts of GGD.

Ozonverwachting voor komende dagen
Vanwege de tropische temperaturen zijn de ozonconcentraties vandaag en morgen in het gehele land hoog. Naar verwachting is de luchtkwaliteit “slecht” en lokaal mogelijk “zeer slecht”, met name in het midden en zuiden van het land en langs de kust. De luchtkwaliteit verbetert naar verwachting vanaf vrijdag.

Smog door ozon
Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen, zoals nu met de aanhoudende hitte. Het komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan.

Meer informatie
• Actuele en verwachte smogniveaus vind je op luchtmeetnet.nl, NOS-Teletekst pagina 711 en 712
• Op https://www.rivm.nl/lucht/overschrijdingen zijn de maximum uur- en 8-uursconcentraties te bekijken, die de meetstations van het Landelijk Meetneet Luchtkwaliteit de afgelopen dagen hebben gemeten.
• Meer informatie over Smog staat in het dossier op rivm.nl
• Informatie over longziekten en luchtvervuiling vind je bij het Longfonds