Beste inwoner van Zeeland,

We leven nu al bijna twee jaar met het coronavirus. We hadden gedacht en gehoopt dat door vaccineren inmiddels veel minder coronamaatregelen nodig zouden zijn. Maar dat hebben we achteraf te positief ingeschat. Want weer is de coronasituatie heel ernstig. Daardoor zijn we opnieuw beperkt in onze contacten en in ons dagelijks leven. Dat is zwaar, moeilijk en een opgave om te blijven volhouden. Wij waarderen het daarom zeer dat zoveel mensen al zolang rekening houden met elkaar en steun geven aan anderen.

Overbelasting zorg
De situatie in Zeeland is zeer ernstig omdat er dagelijks teveel besmettingen bij komen. Daardoor staat onze zorg onder grote druk. De ziekenhuizen, verpleeghuizen, thuiszorg, huisartsen en andere zorgverleners kunnen het maar nauwelijks aan. Dat vraagt opnieuw alertheid, hulp en steun van iedereen in Zeeland. Als de situatie niet verbetert, betekent dit dat de zorg verder overbelast raakt en wij met elkaar niet meer kunnen rekenen op goede zorg.

Voorkomen dat we het virus doorgeven
We kunnen er samen voor zorgen dat minder mensen ziek worden door een coronabesmetting. We weten dat we dat kunnen, dat hebben we eerder al bewezen. Daarvoor zijn er de basismaatregelen waarmee we voorkomen dat we het virus aan elkaar doorgeven. Natuurlijk blijft daarnaast vaccinatie belangrijk. Door het coronavaccin wordt de kans heel klein dat je in het ziekenhuis of op de intensive care behandeld moet worden.

Vertrouwen
De pandemie duurt al lang en we weten niet wanneer de situatie beheersbaar wordt. Momenteel voelt het dan alsof we na iedere stap vooruit ook weer een stap achteruit moeten doen. En de maatregelen leiden regelmatig tot discussie en ergernis. Dat is begrijpelijk omdat bij iedere aanscherping van de maatregelen opnieuw aanpassingen en flexibiliteit gevraagd worden. Tegelijkertijd weten we dat we tijdens de pandemie door onze gezamenlijke alertheid na pieken, steeds weer in rustiger vaarwater gekomen. Dat geeft ons het volle vertrouwen dat we in Zeeland met elkaars hulp ook door deze moeilijke periode heen komen.

Bedankt voor ieders inzet en voor de steun aan elkaar.

Met vriendelijke groet,

De burgemeesters van de gemeenten in Zeeland & de directeur GGD/Publieke Gezondheid & Veiligheid Zeeland