We prikken iedereen die dat wil. Met die instelling begon Cynthia als locatiecoördinator bij de vaccinatielocatie in Goes. Nu een groot deel van die prikken is gezet, kijkt ze terug op een bijzondere tijd, in een uniek team. “Dit ga ik nooit meer vergeten.”

“Ik wilde me inzetten tegen covid-19 én ik wilde weleens iets anders doen dan werken als verpleegkundige in het ziekenhuis”, zegt Cynthia. Daarom besloot ze in juni 2020 parttime mee te gaan draaien in de GGD-teststraat. Toen in januari de eerste vaccinatielocaties openden, kreeg ze de kans om eerst als prikker en optrekker aan de slag te gaan en vervolgens als locatiemanager. “Het betekende een stapje terug doen van de zorg en juist iets nieuws leren in een coördinerende en leidinggevende functie. Ik heb mijn baan in het ziekenhuis opgezegd en mijn hele ziel en zaligheid in dit werk voor de GGD gestopt.”

Vallen en opstaan

Haar belangrijkste taak? Ervoor zorgen dat de vaccinatielocatie draait. Dat er vaccins zijn, dat er genoeg personeel ingezet kan worden en dat iedereen die een prik wil, er één kan krijgen. “Dat ging in het begin natuurlijk met vallen en opstaan”, zegt ze. “Alles was nieuw, dus het was vaak een kwestie van dingen uitproberen en dat wat werkte zo snel mogelijk perfectioneren. In de landelijke overleggen wisselden we ‘best practises’ uit en leerden we veel van de aanpak van andere regio’s. Ieder team heeft immer zijn eigen werkwijze, maar we doen het natuurlijk met z’n allen.”

Tussen wal en het schip

“Ik vind het ook belangrijk om te kijken hoe we mensen die tussen wal en schip vallen toch kunnen helpen”, vertelt Cynthia. “Dak- en thuislozen of vluchtelingen bijvoorbeeld. Maar ik herinner me ook een man die mentaal nogal in de war was en geen telefoon bij zich had. Ik heb een afspraak voor hem op een papiertje gezet. Toen hij later terugkwam, met dat papiertje, en mij herkende, was hij zo blij. En ik ook, omdat het gelukt was. Er zijn ook mensen met extreme angsten of allergieën die niet zomaar geprikt kunnen worden. Voor één jongen heb ik geregeld dat hij via de leveranciersingang kon komen en in de auto gevaccineerd kon worden. Van zijn moeder kregen we bloemen en chocola. Voor mij is het een kleine moeite, maar ik vind het mooi om te zien wat het voor iemand anders kan betekenen.”

Een team, een taak

Cynthia is er trots op dat ze met haar werk iets kan bijdragen aan de maatschappij. “Corona is hét woord van de afgelopen twee jaar. Het is fijn dat elke prik die we zetten helpt om sneller het normale leven terug te krijgen.” Maar, het meest trots is ze op haar team. “Ik heb nog nooit een team gezien dat op deze manier samenwerkt. Het zijn mensen uit alle werkvelden, van horeca tot zorg, die zich als één team hebben ingezet voor één taak. Ging het niet linksom, dan moest het rechtsom. En kon de één niet komen, dan kwam de ander. We zijn in korte tijd een hechte community geworden. Er zijn hier banden voor het leven gesmeed, dat weet ik zeker.”

Beschikbaar

Net als Cynthia hebben vele andere collega’s aangegeven inzetbaar te blijven, als het nodig is. Naast de vaste locaties coördineert ze nu ook de vaccins en de materialen van de tijdelijke locaties. “We zijn begonnen met fijnmazig vaccineren en gaan de wijken in, zodat écht iedereen die dat wil, gevaccineerd kan worden. Ik blijf graag beschikbaar om dat doel te bereiken.” En, dat doet ze met liefde. “De zorg zit in mijn hart, maar dit werk als coördinator, met een team, past ook bij me. Sowieso is dit werk een unieke ervaring. Dit ga ik nooit meer vergeten.”