In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome CoV coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO onderzoeken de Chinese autoriteiten het coronavirus. Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Overzicht aantallen

Ga naar de website van het RIVM voor een wekelijkse update.

Verspreiding coronavirus voorkomen

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

  • Was je handen regelmatig met water en zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Schud geen handen
  • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt
  • Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Algemeen testbeleid

Vanaf 1 juni kan iedereen met milde klachten zich laten testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. Wil je meer weten over het maken van een afspraak, de uitslag of het testen van kinderen op het coronavirus? Lees dan verder op de pagina over het testbeleid.

Commerciele Corona(snel)test aanbieders

In de strijd tegen het coronavirus laten veel mensen zich testen. Je kunt je binnen 24 uur gratis en betrouwbaar laten testen op een testlocatie van de GGD. Buitenom de GGD locaties is er ook een snel groeiend aantal commerciële bedrijven die (snel)testdiensten aanbiedt. Deze testen zijn vaak niet gratis. Hoewel een aantal van deze aanbieders werkt volgens de richtlijnen zoals opgesteld door de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ), zijn er ook een aantal die dit niet doen. Klik verder en lees meer over het soort testen en de eisen waaraan commerciële testaanbieders moeten voldoen.

De CoronaMelder-app

Het coronavirus is er nog. Daarom kan vanaf nu iedereen de CoronaMelder-app gebruiken. Elke download kan bijdragen aan de minder snelle verspreiding van het virus. In de App Store en de Google Play Store staat CoronaMelder voor je klaar. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig. Ga voor meer informatie naar www.coronamelder.nl.

Informatie voor (buitenlandse) toeristen in Zeeland (met COVID-19 klachten)

De Covid-19 maatregelen gelden voor iedereen die in Nederland verblijft, voor korte of langere duur. Op deze pagina staat belangrijke informatie voor toeristen die in Zeeland verblijven. Naar de Duitse versie/Deutsche Version. Naar de Engelse versie/English version.

Coronavaccinatie

Iedereen verlangt naar een leven zonder coronaregels. Vaccineren is hierin de belangrijkste stap. Als we ons laten vaccineren, kan corona niet meer zomaar om zich heen grijpen en krijgen we stapje voor stapje meer vrijheid terug.

Het is goed om te weten dat elk vaccin dat wordt goedgekeurd op tienduizenden mensen is getest. Zo weten we dat het veilig is en ons goed beschermt tegen het virus. Een inenting beschermt niet alleen jezelf, maar ook je familie, vrienden en de kwetsbare mensen om je heen.

Heb je vragen? Kijk dan op www.coronavaccinatie.nl

Ben je als professional betrokken bij de uitvoering van de covid-19 vaccinatie? Kijk dan op de website van het RIVM. COVID-19-vaccinatie voor professionals | RIVM

Informatie voor professionals

Bekijk de website van de Rijksoverheid voor meer informatie. Meer informatie over uitwerking van de maatregelen van de Rijksoverheid in Zeeland staat op www.zeelandveilig.nl. Informatie over het virus, de besmettelijkheid en de kans op verspreiding is te vinden op de website van het RIVM. Bij vragen over je gezondheid kun je terecht bij je eigen huisarts en algemene vragen over het virus kunnen gesteld worden via: 0800-1351. GGD Zeeland is voor vragen over het virus te bereiken van maandag tot en met vrijdag via 0113-249400.