Door Zeeuwen al op jonge leeftijd gezonde keuzes te leren maken, worden ziekten op latere leeftijd voorkomen. Daarnaast dragen duurzame voedselkeuzes bij aan een verlichting van de druk op het klimaat. GGD Zeeland draagt met de deelname aan het programma Jong Leren Eten actief bij aan haar missie om door samenwerking gezond en veilig leven in Zeeland mogelijk te maken.

Jong Leren Eten leert kinderen en jongeren wat duurzaam en gezond is

Waarden en voorkeuren van voedsel worden grotendeels gevormd tijdens de jeugd. Door kinderen op jonge leeftijd al te voorzien van informatie over welke keuzes duurzaam en gezond zijn, kunnen kinderen al vroeg inzicht krijgen in voedsel en voeding. Jong geleerd is oud gedaan, waardoor het onderwijzen van jongere leeftijdsgroepen effectief is in het werken aan een duurzame en gezonde toekomst.

Jong Leren Eten is een ervaringsgericht en educatief programma voor kinderopvang en onderwijs. Door middel van onder meer voedseleducatiepakketten, bedrijfsbezoeken, subsidieregelingen en kooklessen wordt er informatie overgedragen. Het programma bestaat uit veel buitenlessen waarin kinderen worden gestimuleerd om actief mee te doen en zelf op ontdekking te gaan.

Jong Leren Eten bereikt meer jongeren met nieuwe Zeeuwse ‘makelaar’

In Zeeland bestaat het programma Jong leren Eten nu vier jaar. Vanuit het ‘groene’ duurzaamheidsdomein staan Vincent van der Veen (IVN) en Brenda Jasperse (Natuur&Zo) aan het roer. De afgelopen jaren hebben zij met Jong Leren Eten diverse schoolpleinen vergroend, moestuinen aangelegd, lespakketten geleverd en lekkere en gezonde Zeeuwse kindermenu’s gemaakt. Vanuit het ‘witte’ gezondheidsdomein ontbrak er nog een schakel in het programma. Diana Capello (GGD Zeeland) heeft dit plekje nu opgevuld.

Haar taak bestaat vooral uit het verbinden van vraag en aanbod in het sociale domein op het thema Voeding. Met haar expertise als jeugdverpleegkundige hoopt Jong Leren Eten de komende jaren een nieuwe doelgroep te bereiken; jongeren vanaf 12 jaar. Binnen deze groep op het Voortgezet Onderwijs, MBO en HBO valt namelijk veel winst te behalen. 

Meer informatie

Wanneer jouw gemeente, onderwijsinstelling of kinderopvang jeugdigen wil stimuleren om gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken, neem dan contact op met de Makelaars Jong Leren Eten via het contactformulier op de website van Jong Leren Eten. Ook kun je terecht op de website voor meer informatie over Jong Leren Eten en de inhoud van het programma.