22-12-2020: aflevering 4 is vanaf nu te beluisteren onderaan deze pagina.

Verhalen over worstelen met het leven, over eenzaamheid en het niet meer weten. En tegelijkertijd over hulp zoeken, hulp vinden en naar elkaar omkijken. De eerste aflevering verschijnt dinsdag 1 december aanstaande.

“Ik vond het leven zinloos”

Jaarlijks stappen ruim 1.800 mensen in Nederland uit het leven, gemiddeld vijf per dag. Zeeland is de provincie waar relatief de meeste zelfdodingen voorkomen. En vooral mannen van middelbare leeftijd maken een einde aan hun leven. Zeeuwen Alfons, Jeroen en Roland zijn of waren zelf suïcidaal. “Ik was continu aan het piekeren; wat heeft het leven voor nut, wat doe ik hier, ik heb geen idee hoe ik gelukkig word. Ik vond het leven zinloos”, vertelt Roland in Doordrenkt.
In de serie praten de drie mannen met podcastmaker en journalist Maarten Dallinga openhartig over onder meer hun dieptepunten en schaamtegevoelens. Jeroen, die meerdere depressies had: “Het gemene van de aandoening is dat hoe dieper je wegzakt, hoe meer je het gevoel krijgt dat jij er niet toe doet.” Alfons deed een jaar geleden bijna een suïcidepoging: “Op dat moment kon ik niet meer logisch nadenken, je zit in een tunnel en allerlei gedachten schieten door je hoofd. Ik wilde overal vanaf zijn.”

“Vraag ernaar wanneer je je zorgen maakt om iemand”

Met de podcastserie hoopt GGD Zeeland dat mensen met suïcidale gedachten over hun gevoelens gaan praten en dat hun naasten ernaar gaan vragen. Want het taboe op praten over zelfmoordgedachten is helaas nog steeds groot. Terwijl we veel kunnen winnen als het gesprek gewoon wordt en iedereen ook dóór durft te vragen. Voor Roland is openheid zijn redding geweest. “Mannen, kom uit je macho-schulp. Praat met je partner, een vriend of je huisarts en vraag hulp.” Daar sluit Jeroen zich bij aan: “Vastzitten in je eigen binnenwereld met ellende is heel menselijk, maar het is ook menselijk dat je daar zelf niet zomaar uitkomt. Door jezelf open te stellen, help je jezelf.” GGD Zeeland benadrukt dat iedereen een belangrijk verschil kan maken: “Wanneer je je zorgen maakt om iemand, vraag er dan naar. Wees niet bang om de verkeerde dingen te vragen, neem de tijd en luister naar het verhaal. En zoek vervolgens samen hulp.”

Overzicht afleveringen Doordrenkt

Doordrenkt is gemaakt door journalist Maarten Dallinga (maker van meerdere prijswinnende podcastseries, waaronder Verstrikt) en vanaf 1 december 2020 te beluisteren hierboven en via podcastapps als Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts en Stitcher. Abonneren is gratis.
De trailer van Doordrenkt is hier te beluisteren.

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Zeeland Zonder Zelfmoord

Onder de naam Zeeland Zonder Zelfmoord werken GGD Zeeland, Emergis, de Zeeuwse gemeenten, 113 Zelfmoordpreventie en de politie intensief samen met allerlei partners om het aantal suïcides in Zeeland terug te dringen. De afgelopen jaren zijn onder andere huisartsen, docenten en andere (zorg)professionals getraind in het praten over en vragen naar (mogelijke) zelfmoordgedachten. Ook zijn er campagnes gehouden om het taboe op praten over zelfmoord te doorbreken. Zie www.113.nl/zeelandzonderzelfmoord en www.facebook.com/zeelandzonderzelfmoord.