We vieren op deze dag dat er op scholen in heel Nederland door duizenden leerkrachten steeds meer buiten les wordt gegeven. Niet alleen op deze dag in het jaar, maar het hele jaar door. Dit jaar zetten we al deze leerkrachten in het zonnetje en gaan we op zoek naar de beste buitenlesleerkracht van het jaar!

Dit is onze Zeeuwse kandidaat: juf Amanda Jongepier van de CBS ’t Klinket. Zij is op haar school dé drijvende kracht achter het natuur- en buitenonderwijs.

‘Binnen de klas denk je vaak alleen met je hoofd, terwijl je dit buiten met je hele lijf doet’

geeft Juf Amanda aan. Kinderen ervaren een buitenles vaak ook niet als leren en realiseren zich later dat ze iets van spelling of rekenen voorbij hebben zien komen. De ultieme buitenles tip van juf Amanda? Begin eenvoudig! Wanneer je het enthousiasme bij de kinderen ziet, heb je vanzelf zin om meer buiten te doen.

GGD Zeeland vindt het erg belangrijk dat kinderen elke dag buitenspelen, het liefst minimaal 2 uur per dag. Scholen kunnen de kinderen daarbij helpen, met buitenlessen.

Kinderen vinden het vaak leuk om buiten op het speelplein plezier te maken met de hele klas en tegelijkertijd te leren. Ze ademen frisse lucht in, ze bewegen veel meer  buiten dan binnen en ze kunnen zich beter concentreren!

Daarnaast is het schoolplein de best geventileerde ruimte van een school. Kinderen doen actiever- en enthousiaster mee, ze vinden de afwisseling fijn en ze werken vaak meer samen. Gemiddeld wordt op dit moment slechts 1% van de lessen buiten gegeven, dit terwijl het volgens leerkrachten goed zou zijn als een kwart van de lessen buiten gegeven zou worden.

Wil je buitenlessen geven als school?

Begin dan op de Nationale Buitenlesdag! Ervaar hoe het is om buiten nieuwe leuke lesvormen uit te proberen. Met bijvoorbeeld buiten eten, lezen of tekenen worden leerkrachten langzaamaan vertrouwd met buiten lesgeven.

Samen werken we graag toe naar een generatie vol met buitenjuffen en buitenmeesters!