Een zwangerschap en een geboorte zijn belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven. Gebeurtenissen waar je naar uitkijkt en blij van wordt. Maar wat als dat nu niet het geval is en je wordt overvallen door somberheid, angst en depressieve gedachten? Eén op de tien vrouwen krijgt psychische problemen rond de zwangerschap. In de podcast Zwarte Muisjes volg je Sanne, die na een eerdere postpartum depressie weer zwanger is. ‘Gaat het nu wél goed?’.

Binnen de Hey, het is oké-campagne van het ministerie van VWS volgt journalist Maarten Dallinga Sanne en haar vriend Jelte een jaar lang. En spreekt hij met andere vrouwen die rond hun zwangerschap depressief en angstig werden, in een psychose raakten of PTSS kregen. Hoe is dit voor hen? ‘Ik wilde mijn zoontje niet zien, ik wilde mijn man niet zien, ik wilde dat iedereen wegging en dat ik kon slapen’, vertelt Eline. Maarten praat met partners over hoe zij die periode hebben ervaren. Rik: ‘Ik ben ergens ook wel boos geweest op haar. Ik dacht, hoe kun je dit nou zo voelen? We hebben net een kindje gehad.’ Aan experts vraagt Maarten hoe postpartum depressies kunnen ontstaan en wat je kunt doen als je de klachten herkent. Lees meer informatie op de website van Hey, het is oké.

De verhalen en ervaringen zijn gebundeld in de vijfdelige podcastserie ‘Zwarte Muisjes’. De serie is begonnen op 12 april 2021. Iedere maandag volgt dan een nieuwe podcastaflevering. Je vindt de afleveringen op de website https://anchor.fm/zwartemuisjes.

Hieronder kan je de trailer beluisteren:

Wat is de rol van de jeugdgezondheidszorg?

Postpartum depressie is de meest voorkomende aandoening bij nieuwe moeders. Toch worden de symptomen vaak gemist door zorgprofessionals die de moeders voor of na de geboorte zien. Eigenlijk zou iedere aanstaande moeder moeten worden gescreend op depressie. Uit het het promotieonderzoek van Angarath van der Zee van de Academische Werkplaats Jeugd in Twente en de Universiteit Twente  blijkt dat het effectief is om vanuit de jeugdgezondheidszorg (JGZ) te screenen op een depressie na de bevalling: de depressieve klachten en angstklachten verminderden doordat de klachten van de moeder gezien en serieus genomen werden, en ze zo nodig werd doorverwezen naar de juiste ondersteuning of behandeling.

In het project Depressiepreventie aanstaande en pas bevallen moeders werken verschillende partijen (o.a. GGD GHOR Nederland, Trimbos-instituut, Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV),  Nederlandse Centrum Jeugdgezondheid (NCJ)) aan de versterking van de ketensamenwerking in de geboortezorg en aan verbetering van het preventieve en stepped care aanbod van ondersteuning en zorg. De ervaring is dat veel vrouwen het vaak fijn vinden dat de vraag gesteld wordt hoe het met hen gaat en dat aan de hand van een korte screening er open over gepraat kan worden. En dat niet iedere klacht weg gerelativeerd wordt onder het mom van ‘ach dat hoort erbij, dat zijn de kraamtranen’. Er rust zo’n enorm taboe op dat het niet altijd een roze wolk is tijdens en na de zwangerschap. Daar zou meer openheid over moeten zijn.